ΤΟΠΙΚΑ

Η χειρότερη ελαιοπαραγωγή φέτος στη Μαγνησία

η-χειρότερη-ελαιοπαραγωγή-φέτος-στη-μ-643469

Μειωμένη σε ποσοστό 80 – 90% σε σχέση με μία κανονική παραγωγή είναι η φετινή παραγωγή ελιάς στη Μαγνησία.Τα παραπάνω σημειώνονται σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θεολόγης Διαμαντένιας που ζητούσε απαντήσεις για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος Βόλου.

Ειδικότερα στην απάντηση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου σημειώνονται τα εξής:

«Κατόπιν οχλήσεων των παραγωγών ελιάς της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου μας και συστηματικών αυτοψιών των υπηρεσιών μας, προκύπτει ότι η μείωση της φετινής παραγωγής ελιάς στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου, κυμαίνεται από 80 – 90% μιας κανονικής παραγωγής ή της μέσης παραγωγής για την τελευταία 4ετία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται, καθώς περαιτέρω υποβάθμιση και μείωση της παραγωγής είχαμε εξαιτίας της προσβολής από δάκο, στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί από τα προγράμματα δακοκτονίας, καθώς παρουσίαζαν ποσοστό ανθοφορίας ή και καρποφορίας κατά πολύ χαμηλότερο του 20% που είναι το κατώφλι για την εκτέλεση των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Από την ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων, διαπιστώνονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο (παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας), οι οποίες παράλληλα με τις άκαιρες βροχοπτώσεις, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν δημιούργησαν προϋποθέσεις για επιτυχή γονιμοποίηση και καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.

Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου μας, από το τέλος της άνοιξης, μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την επόπτρια του ΕΛΓΑ του Νομού Μαγνησίας, η οποία και διαπίστωσε το πρόβλημα σε όλη την περιφέρεια του Δήμου.

Η ιδιαίτερα μειωμένη καρποφορία των ελαιοδέντρων εμφανίζεται και σε όλες τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία ο Δήμος Βόλου είναι σε συνεχή επικοινωνία, ενημέρωση και συνεργασία.

Η ελιά αποτελεί τη βασική πηγή του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή μας, είτε αποκλειστικό γεωργικό εισόδημα, καθώς για πολλούς παραγωγούς είναι μονοκαλλιέργεια και το αγροτικό τους εισόδημα εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή. Δεδομένου ότι οι αγρότες έχουν προβεί στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση, η εκμηδένιση της παραγωγής της ελιάς θα είναι μεγάλο οικονομικό πλήγμα για αυτούς.

Για το σκοπό αυτό, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) (υπ΄ όψη κου Έξαρχου), στον Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Βορείων Σποράδων κο Γεώργιο Καλτσογιάννη και στο Περιφερειακό Υπ/στημα ΕΛΓΑ Λάρισας (υπ΄ όψη κας Τάσιου). Με την παρέμβασή μας ζητήσαμε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι ζημιές αυτές να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, σύμφωνα και με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής των αγροτών μας, διότι συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως τεκμηριώσαμε με την επιχειρηματολογία που εκθέσαμε πιο πάνω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου