ΤΟΠΙΚΑ

Στα …κάγκελα οι κτηνοτρόφοι

στα-κάγκελα-οι-κτηνοτρόφοι-643283

Λάθη στο ΟΣΔΕ έφεραν προβλήματα στην εξισωτική του 2016, στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν μειωμένα τα ποσά ενίσχυσης. Εντονες διαμαρτυρίες από τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, που βλέπουν να μοιράζεται σε περισσότερους η εξισωτική του 2016 αλλά τα ποσά να έχουν μειωθεί αισθητά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πρόβλημα όμως έχει δημιουργηθεί και στην λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ονόματα των δικαιούχων του 2016, όπου πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους. Οπως τόνιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δικαιούχοι, αυτό οφείλεται σε λάθη όταν υποβλήθηκε η αίτηση, καθώς δεν αναγράφηκε το αίτημα για την πληρωμή της ενίσχυσης.

Εκείνο ωστόσο που καίει περισσότερο τους κτηνοτρόφους είναι τα λιγότερα χρήματα, που όπως τονίζουν λαμβάνουν από την εξισωτική.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις κτηνοτρόφων, οι οποίοι από 7.000 ευρώ θα λάβουν 2.500 και από 4.000 θα λάβουν 1.200, με τους θιγόμενους να κάνουν λόγο για περικοπές που φτάνουν μέχρι και 60% σε σχέση με τα χρήματα που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται να βρεθεί λύση. Αυτά τα χρήματα ήταν απαραίτητα για όλους μας για την προμήθεια ζωοτροφών», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Α.Σ, κτηνοτρόφος από την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ο οποίος όπως και άλλοι συνάδελφοί του έλαβαν μειωμένη την εξισωτική.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα στον κλάδο αυξάνονται διαρκώς, καθώς το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων, αλλά και στις αποζημιώσεις που καθυστερούν από τον ΕΛΓΑ να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στον κλάδο.

«Αδυνατούμε να πληρώσουμε τις ζωοτροφές, να πληρώσουμε εφορία και ασφαλιστικές εισφορές κάτι τα οποία δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα της Ε.Ε. Πρέπει να βρεθεί μία λύση και η Πολιτεία να σκύψει πραγματικά στο πρόβλημα γιατί σ’ ένα χρόνο δεν θα υπάρχουμε», τονίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου