ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμονή για τα δωρεάν τεστ τα φαρμακεία στη Μαγνησία

σε-αναμονή-για-τα-δωρεάν-τεστ-τα-φαρμακ-642948

Εντονο ενδιαφέρον και ερωτήσεις από Βολιώτες – Ειδική ενημέρωση ζητούν οι φαρμακοποιοί

Σε αναμονή των self tests τα φαρμακεία της Μαγνησίας, ενώ έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από Βολιώτες, μεγάλης κυρίως ηλικίας. Με τον εφοδιασμό των φαρμακείων σε μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να συνεχίζεται, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων από σήμερα και στην περιφέρεια από μεθαύριο Παρασκευή.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τα λάβουμε εντός της εβδομάδας στα φαρμακεία. Και αυτό θα συμβάλλει προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά θα υπάρξει ένα στάδιο μεταβατικό, έντονου προβληματισμού και αποριών», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης.

Βασικά αιτήματα των φαρμακοποιών η ενημέρωση σχετικά με τη χρήση των self tests και παράλληλα η λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας, βάσει της οποίας, με τη χρήση του ΑΜΚΑ, θα χορηγούνται δωρεάν στον πολίτη. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, η πλατφόρμα θα είναι ολοκληρωμένη μεθαύριο Παρασκευή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα δώσουμε νωρίτερα», ανέφερε ο κ. Ματσιόλης.

Το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να αποτελέσουν τα self tests, καθώς στόχος είναι να εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να περιορίζεται, κατά συνέπεια, η διασπορά στο εργασιακό, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον.

Η προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία. Μπορεί η απόφαση να μην έχει ληφθεί ακόμη για την επανεκκίνηση των λυκείων από τις 12 Απριλίου, ωστόσο αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν μείνει για πολύ καιρό μακριά από τα θρανία.

Αναφερόμενος στο self test, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης, κάνει λόγο για « ιατροτεχνολογικό προϊόν» που θα χορηγείται δωρεάν, με κρατική δαπάνη, τόσο στους πολίτες, όσο και στις φαρμακαποθήκες.

«Δεν είναι ένα προϊόν το οποίο είναι απλό, είναι ιατροτεχνολογικό, που σημαίνει ότι χρειάζεται γνώση και πολύ προσεκτική αντιμετώπιση στην χορήγηση. Απαιτείται μελέτη, και επειδή δίδεται για πρώτη φορά, χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Χρειάζονται μια ξεχωριστή ενημέρωση στον φαρμακοποιό, για να μπορέσει να είναι έτοιμος, να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα των πελατών, για τον τρόπο χρήσης», τόνισε.

Σε αναμονή των δωρεάν self test, ο πρόεδρος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα στις αποθήκες μας, προς το παρόν τουλάχιστον, πότε θα φτάσουν. Λογικά περιμένουμε να φτάσουν, αλλά μέχρι να τα παραλάβουν τα φαρμακεία και να τα δώσουμε, στη συνέχεια, στον πολίτη, είναι ένα μεγάλο ζήτημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου