ΤΟΠΙΚΑ

Εφηβοι σερφάρουν στην… κατάθλιψη

εφηβοι-σερφάρουν-στην-κατάθλιψη-64241

Μπροστά σε μια νέα «ασθένεια», της εξάρτησης παιδιών και εφήβων από το internet, συνήθεια που οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης, βρίσκονται οι κοινωνικοί επιστήμονες της «Πρότασης Ζωής» στο Βόλο. Την πόρτα του Κέντρου, την ίδια ώρα, εκτός για τις διαρκώς αυξημένες περιπτώσεις χρήσης ουσιών, χτυπούν πολύ συχνά γονείς, αναζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν κρούσματα σχολικής βίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Τα συμπεράσματα ερευνών που θέλουν το πολύωρο σερφάρισμα εφήβων στο διαδίκτυο να συνδέεται με κατάθλιψη «ζωντανεύουν» μήνες τώρα ενώπιον των επιστημόνων του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής».

Χθες, στην παρουσίαση του απολογισμού δράσεων, η πρόεδρος του Κέντρου Δωροθέα Κολυνδρίνη μίλησε για αύξηση περιστατικών με εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τα οποία συνδέονται με το διαδίκτυο.

Αυξητικά, όπως είπε, κινούνται και τα περιστατικά σχολικής επιθετικότητας. Στο κλίμα ανησυχίας καταγράφεται και κάτι ενθαρρυντικό. Γονείς να έχουν αποβάλει τις προκαταλήψεις, που «κλείδωνε» στο παρελθόν το πρόβλημα στο σπίτι τους και να αναζητούν τη γνώμη και τις συμβουλές ειδικών επιστημόνων.

Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Κολυνδρίνη παρουσίασε τις δράσεις της «Πρότασης Ζωής», αλλά και το εγχείρημα να ανοίξει προς το ευρύ κοινό, στο οποίο το Κέντρο απευθύνεται με υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν.

Το Κέντρο αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, που προέκυψε από τη συνεργασία φορέων της τοπικής κοινότητας και του ΟΚΑΝΑ και διανύει τον 15ο χρόνο λειτουργίας του. Στελεχώνεται από τέσσερις κοινωνικούς επιστήμονες και ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη, η οποία απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό που δεν έχει σχέση με τη χρήση και στοχεύει στην άμβλυνση της ανάγκης ζήτησης ουσιών.

Τοξικομανία

«Η τοξικομανία είναι ένα σύμπτωμα το οποίο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Τα αίτια της χρήσης εντοπίζονται στο άτομο και στον τρόπο που βιώνει την πραγματικότητα και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους.

Καθοριστικό είναι το σύνολο των δυσκολιών που το άτομο μπορεί να αντέξει εντάσεις, συγκρούσεις, ματαιώσεις και η ικανότητα που έχει να αντιστέκεται και να επεξεργάζεται τα προβλήματα χωρίς να καταφεύγει σε φυγές όπως η χρήση ουσιών», τόνισε η πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής».

Το Κέντρο πραγματοποιεί προληπτικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου (σε μαθητές, δασκάλους, καθηγητές), στην οικογένεια, καθώς και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ψυχικής δομής του ατόμου, στην προσωπική του ευθύνη και στην προώθηση των ποιοτικών ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων.

Η κ. Κολυνδρίνη εξήγησε ότι αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία ομάδων στις οποίες εφαρμόζονται συγκεκριμένες μέθοδοι ενεργητικής μάθησης, όπως παίξιμο ρόλων, συζήτηση ερωτηματολογίων κ.τ.λ. που ωθούν το άτομο σε μια συμμετοχική διαδικασία και κάνουν πιο εύκολη την ενσωμάτωση των μηνυμάτων πρόληψης. Επιπλέον, παρέχεται έγκυρη ενημέρωση σε γονείς και εφήβους για θέματα χρήσης και εξάρτησης.

Το 2012 πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε οκτώ σχολεία, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 620 γονείς και εκπαιδευτικοί, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ομάδες γονέων 10 έως 12 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων, στο χώρο του Κέντρου, με τη συμμετοχή 47 ατόμων, δύο σεμινάρια εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, με τη συμμετοχή 49 ατόμων, 12 δίωρα Βιωματικά Εργαστήρια σε μαθητές, σε ένα Γυμνάσιο και τέσσερα Λύκεια, στα οποία συμμετείχαν 262 μαθητές και επτά εκπαιδευτικοί για την επίλυση συγκρούσεων, την εξάρτηση και τα αίτιά της, την αυτοεκτίμηση και την επικοινωνία.

Το έτος που κλείνει η «Πρόταση Ζωής» διοργάνωσε ακόμη πλούσιες πολιτιστικές δράσεις.

Με μηδενική χρηματοδότηση

Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε ότι οι δράσεις εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομά εποχή, με ελαχιστοποιημένη την επιχορήγηση από τον ΟΚΑΝΑ και με μηδενική χρηματοδότηση από άλλους φορείς με επιστημονικό προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων και χωρίς να υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα.

Ο Γραμματέας της «Πρότασης Ζωής» Παντ. Μαστρογιάννης ενημέρωσε ότι σύντομα η «Πρόταση Ζωής» θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου με τη συμμετοχή φορέων όπως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ο ΟΚΑΝΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, οι Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το ΚΕΚΠΑ του Δήμου Βόλου, η Αστυνομική Διεύθυνση και η Εκκλησία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου