ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν ψωμί επί πιστώσει

ζητούν-ψωμί-επί-πιστώσει-641078

Πληρώνουν τους αρτοποιούς μόλις λάβουν τη σύνταξη

Ενα κομμάτι ψωμί από συνοικιακό φούρνο της πόλης ζητούσε προχθές το πρωί μια νεαρή κοπέλα, επισημαίνοντας ότι είχε να φάει δύο ολόκληρες ημέρες. Με παρόμοια περιστατικά βρίσκονται αντιμέτωποι πολύ συχνά αρτοποιοί του Βόλου, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το ψωμί έχει καταστεί για πολλές οικογένειες είδος πολυτελείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Αν και πρόκειται για το πιο φθηνό αγαθό, η πώληση του ψωμιού καταγράφει μεγάλη πτώση, που αγγίζει το 30% στο Βόλο. Βέβαια μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει η πώληση αρτοσκευασμάτων που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρτοποιών φτάνει μέχρι το 50%.Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι συνταξιούχοι που ζητούν ψωμί επί πιστώσει μέχρι να πληρωθούν τη σύνταξή τους.

«Ο κόσμος δεν αγοράζει ψωμί σε καθημερινή βάση», παραδέχεται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρτοποιός Χρήστος Σωτηρίου, συμπληρώνοντας: «οι σταθεροί πελάτες αγοράζουν ψωμί ανά τρεις ημέρες. Ο κόσμος καταναλώνει μπαγιάτικο ψωμί μιας και η οικονομική του δυνατότητα έχει συρρικνωθεί δραματικά. Κάποιοι καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα, δεν αγοράζουν κάθε μέρα φρέσκο ψωμί ή και ζητάνε, πολλές φορές, ψωμί από προηγούμενη ημέρα, για να το αγοράσουν στη μισή τιμή. Τώρα όσον αφορά τα αρτοσκευάσματα όπως τυρόπιτες, κέικ και τσουρέκια, μένουν απλά στα ράφια των φούρνων, χωρίς να τα κοιτάνε καν οι καταναλωτές», καταλήγει η ο κ. Σωτηρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Σωτηρίου επισημαίνει ότι πάντα αδειάζουν πρώτα τα ράφια με το ψωμί των 350 γραμμαρίων που κοστίζει 60 λεπτά.

«Ζητούσε ένα κομμάτι

ψωμί γιατί πεινούσε»

Δεν πίστευε στα αυτιά της η κ. Αριστέα Ελευθερίου όταν προχθές το πρωί μπήκε στο πρατήριο άρτου μια νεαρή κοπέλα, η οποία ζητούσε ένα κομμάτι ψωμί, καθώς είχε να φάει δύο ολόκληρες ημέρες.

Χαρακτηριστικά η κ. Ελευθερίου αναφέρει: «Πραγματικά δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Πελάτες που έχουν αφήσει πολλά χρήματα στο παρελθόν στο κατάστημά μας, σήμερα δυσκολεύονται να αγοράσουν ψωμί επειδή έχουν χάσει τις δουλειές τους. Σαν πρατήριο άρτου, για να βοηθάμε τον κόσμο, έχουμε ως τακτική ότι περισσεύει να το δίνουμε στο κόσμο που έχει ανάγκη».

Τέλος, η ιδιοκτήτρια αρτοποιείου κ. Ελισάβετ Φιλοσόγλου αναφέρει ότι υπάρχουν συνάδερφοι, κυρίως συνοικιακών αρτοποιείων, που έχουν μειώσει κατά πολύ τις ποσότητες ψωμιού που βγάζουν, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου