ΤΟΠΙΚΑ

«Από τη Γη στη Σελήνη»

από-τη-γη-στη-σελήνη-640877

«Από τη Γη στη Σελήνη» θα είναι το θέμα της ομιλίας του χημικού μηχανικού κ. Άνταμ Περλόφσκι, την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στη σειρά των ομιλιών «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Η Ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Στις 20 Ιουλίου του 1969, μετά την προσσελήνωση, ο αστροναύτης Neil Armstrong έκανε το πρώτο βήμα –στην ιστορία της ανθρωπότητας– σε ένα ουράνιο σώμα πέρα από τη Γη. Ήταν η κορύφωση της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από τους οραματιστές του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με τα όνειρά τους να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στις αντιπαλότητες του Ψυχρού Πολέμου.

Το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα αναπτύχτηκε ως απάντηση στα επιτεύγματα της πρώην Σοβ. Ένωσης: τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο «Σπούτνικ», το 1957, την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα του Γκαγκάριν, το 1961, κ.ά. Το 1958 ιδρύθηκε η NASA και το 1961 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζων Κένεντυ ανακοίνωσε την απόφαση, οι ΗΠΑ να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη «πριν να περάσει η δεκαετία» και να ανακτήσουν την πρωτιά στο Διάστημα. Ακολούθησαν τα διαστημικά προγράμματα «Gemini» και «Apollo», με το τελευταίο να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Τα πρώτα στάδια του προγράμματος «Apollo» σημαδευτήκαν από μια τραγωδία, όταν τον Ιανουάριο 1967 κατά τη διάρκεια των δοκιμών ξέσπασε φωτιά μέσα στο σκάφος «Apollo 1» και σκοτώθηκαν οι τρεις αστροναύτες. Η καταστροφή αυτή προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα πτήσεων, με αποτέλεσμα η πρώτη επανδρωμένη πτήση (του «Apollo 7») μετά το ατύχημα να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 1968. Το Δεκέμβριο ακολούθησε η σημαδιακή «αναγνωριστική» πτήση του «Apollo 8» – το πρώτο ταξίδι προς και γύρω από τη Σελήνη, ακόμα χωρίς προσεδάφιση. Οι επόμενες 2 δοκιμαστικές αποστολές ολοκληρωθήκαν επιτυχώς και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για το «Apollo 11» – την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης. Το διαστημόπλοιο με το τριμελές πλήρωμα εκτοξεύτηκε στις 16/7/1969, προσεδαφίστηκε στη Σελήνη στις 20/7 και επέστρεψε στη Γη στις 24/7.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία της NASA, του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος και όλων των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτό. Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο, τεραστία προσπάθεια και πολλή τύχη για να πετύχει ο σκοπός αυτός, μεγάλης έκτασης έρευνα και αμέτρητες πρωτοπόρες λύσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τις ανάγκες του διαστημικού προγράμματος και μακροπρόθεσμα διαμόρφωσαν τις τεχνολογίες των επόμενων δεκαετιών.

Το σεληνιακό πρόγραμμα «Apollo» συνεχιζόταν επιτυχώς για άλλα 3 χρόνια με τις επόμενες 6 αποστολές (με τον περιπετειώδη «Apollo 13» να εγκαταλείπει την απόπειρα προσσελήνωσης λόγω βλάβης), και ολοκληρώθηκε με το «Apollo 17», το Δεκέμβριο 1972. Ο εξοπλισμός και τα υλικά του προγράμματος που περίσσεψαν (πύραυλοι, θαλαμίσκοι κ.ά.) χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή και λειτουργία το πρώτου αμερικανικού διαστημικού σταθμού «Skylab» που εκτοξεύθηκε το Μάιο 1973 και λειτούργησε μέχρι το 1979.

Ο ομιλητής Άνταμ Περλόφσκι Γεννήθηκε το 1953 στη Βαρσοβία, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε χημικός-μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας, αποφοίτησε με μάστερ το 1977.

Το καλοκαίρι 1976 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν έκανε την πρακτική εξάσκηση στο εργοστάσιο τσιμέντων του Βόλου, στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Τότε γνώρισε και τη μελλοντική σύζυγο του.

Αμέσως μετά τις σπουδές και μέχρι το 1983, εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικής Χημείας στη Βαρσοβία, κυρίως πάνω στην ετερογενή κατάλυση και προσομοίωση χημικών αντιδραστήρων. Παράλληλα το 1981, ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στην υπολογιστική μηχανική ρευστών.

Από το 1983 μένει μόνιμα στο Βόλο. Εργαζόταν μέχρι και το 2014 στις βιομηχανίες τροφίμων στο Βόλο και στη Λάρισα, κυρίως στην ανάπτυξη προϊόντων και εξοπλισμού παράγωγης, έλεγχο ποιότητας, αλλά και στο μάρκετινγκ εξαγωγών. Το 1991-92, μετά την πρόταση του British Council, έκανε ένα διάλλειμα και βρέθηκε στην Αγγλία στα ερευνητικά κέντρα βιομηχανίας τροφίμων.

Άρχισε να ενδιαφέρεται για τα διαστημικά ταξίδια και την αστρονομία όταν ήταν κάπου 12 χρονών και διάβασε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Οι Αστροναύτες» του μεγάλου Στανισλάβ Λεμ, αργότερα του ίδιου «Σολάρις», και μετά άλλα πολλά. Και το μικρόβιο έμεινε.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας και χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου