ΤΟΠΙΚΑ

Υλικό για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Δράκεια

υλικό-για-το-μουσείο-ολοκαυτώματος-στ-640769

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην κάτω πλατεία Δράκειας την περασμένη Κυριακή 6 Οκτωβρίου η εκδήλωση για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Δράκεια. Κάτοικοι του χωριού ξετύλιξαν τις μνήμες τους εκείνης της περιόδου και προσέφεραν για φωτογράφηση αντικείμενα σχετικά με τα γεγονότα.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού και μαρτυριών θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα έως Κυριακή 13 Οκτωβρίου, 11.00 – 13.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Δράκειας. Σημειώνεται πως τα αντικείμενα, αφού περιγραφούν και φωτογραφηθούν, θα επιστραφούν στον κάτοχό τους. Εξάλλου, όσοι κατοικούν εκτός Δράκειας και επιθυμούν να συνεισφέρουν στη συγκρότηση της συλλογής του νέου Μουσείου, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών στο τηλ. 24210-39644.

Η δημιουργία του Μουσείου έχει ενταχθεί στο ετήσιο σχέδιο δράσης του Δήμου Βόλου του 2013 και προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου μνήμης στη Δράκεια στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η λαογραφική συλλογή. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει το «Ολοκαύτωμα» της Δράκειας ενταγμένο στο πλαίσιο των γερμανικών αντιποίνων, αλλά και της πραγματικότητας ενός αγροτικού χωριού. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια γέφυρα συμφιλίωσης ανάμεσα στις εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος, δημιουργώντας ένα χώρο ανοικτό στους κατοίκους του χωριού, ένα χώρο που δε θα προτείνει ερμηνείες, αλλά θα αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις του τραυματικού γεγονότος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου