ΤΟΠΙΚΑ

Επιβραδύνει την ανάπτυξη το ισχυρό ευρώ

επιβραδύνει-την-ανάπτυξη-το-ισχυρό-ευ-851206

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ενδέχεται να επιβραδυνθεί το 2008, λόγω του ισχυρού ευρώ, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις ΗΠΑ οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.
«Ενδέχεται να έχουμε, το 2008, βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη», λόγω «των ιστορικά υψηλών επιπέδων της ισοτιμίας του ευρώ με άλλα νομίσματα, το δολάριο, το γουάν και το γεν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του άτυπου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης κάνουν λόγο για ρυθμό 2,8% το 2008, όπως και το 2007.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 9 Νοεμβρίου τις νέες εκτιμήσεις της.
Το ενδεχόμενο της προς τα κάτω αναθεώρησης είναι ισχυρό, καθώς έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν καταστεί πιο αβέβαιες μετά την χρηματοοικονομική αναταραχή του Αυγούστου.
Τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν προχώρησε σε ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησής της για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2007, στο 2,5% από 2,6% προηγουμένως.
Επιβράδυνση και στις ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι αναθεώρησαν, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, προς τα κάτω την εκτίμησή τους για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το 2008, λέγοντας ότι η πτώση της αγοράς ακινήτων θα είναι πιο απότομη και θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Blue Chip Economic Indicators.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν κάνουν πλέον λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2008. Η νέα εκτίμηση είναι χαμηλότερη της πρόβλεψης του Σεπτεμβρίου (2,6%) η οποία, με τη σειρά της ήταν χαμηλότερη της πρόβλεψης του Αυγούστου (2,8%).
Η πτωτική στροφή στην αγορά κατοικιών θα αυξήσει τις πιθανότητες διάχυσης των αρνητικών επιδράσεων στις καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, σημειώνεται στη σφυγμομέτρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου