ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα για μισθώματα από κεραίες στο Δήμο Βόλου

ερευνα-για-μισθώματα-από-κεραίες-στο-δ-640317

Ευθείες βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής ότι δεν φρόντισε να εισπράξει τα μισθώματα που έπρεπε να καταβάλλουν για σταθμούς βάσης κεραιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί «για να μη σπάσει αβγά με τους φίλους της», εξαπέλυσε χθες ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου τον τελευταίο ένα χρόνο καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των κεραιών, να βρεθούν τα συμβόλαια με τους πρώην δήμους και κοινότητες με βάση τα οποία νοίκιασαν χώρο για τους σταθμούς βάσης και να καταγραφτεί το ύψος των οφειλών τους προς τα δημοτικά ταμεία. Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί παλιές οφειλές ύψους 45.000 ευρώ, για την είσπραξη των οποίων η οικονομική υπηρεσία έχει αποστείλει ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών μέσων και για ορισμένους μάλιστα έχει κινηθεί διαδικασία δέσμευσης φορολογικών ενημεροτήτων και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών.

«Για χρόνια ολόκληρα καμία δημοτική αρχή δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει το θέμα. Ωστόσο η μεγαλύτερη υπαιτιότητα είναι της προηγούμενης δημοτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά δεδομένου ότι επί θητείας της εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης με τον οποίο συνενώθηκαν οι δήμοι και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συγκεντρωθούν οι οφειλές και τα χρέη.

«Μέσα στον επόμενο μήνα αυτό θα τελειώσει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ήθελε να σπάσει αβγά, να έρθει σε ρήξη με τους φίλους της, για να βγαίνει να λέει τα δικά της», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των μισθωτηρίων, αν και αναφερόταν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έθιξε με ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος.

Ο προϋπολογισμός

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το 2017, ύψους 95 εκατ. ευρώ περίπου, ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Δημήτρης Πέγιος, υποστήριξε ότι είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος. Τόνισε ότι παρά τη μείωση των ΚΑΠ κατά 2,5 εκατ. ευρώ και τη μείωση στα προνοιακά επιδόματα (ο δήμος Βόλου θα καταβάλλει από το 2017 μόνο αυτά που αντιστοιχούν στους δημότες του), ο προϋπολογισμός διατηρήθηκε στα ίδια με τα περσινά περίπου επίπεδα και ότι αντίθετα με τις μειώσεις έχει αυξηθεί ο κωδικός κατά 75% που αφορά στα τεχνικά έργα.

«Επιχειρούμε να κάνουμε χρηστή διοίκηση με τα δεδομένα της εποχής και να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για τα επόμενα χρόνια, αν και δεν έχουμε να διαχειριστούμε πακτωλό χρημάτων όπως προηγούμενα χρόνια», είπε.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μ. Πατσιαντάς μίλησε για νέες περικοπές 10% στα έσοδα των δήμων που έρχονται να προστεθούν στα ήδη μειωμένα τα τελευταία χρόνια έσοδα της τάξης του 70%.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης υποστήριξε ότι είναι θετική η όποια μείωση τελών «όμως απλώς συμμορφωθήκατε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου Μιχ. Μιτζικός, επανέλαβε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καθολική μείωση 10% στα δημοτικά τέλη και έθεσε ερώτημα για την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της ΑΝΕΒΟ που κοστίζει κάθε χρόνο στα δημοτικά ταμεία 166.000 ευρώ.

Στις μειώσεις από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ των εσόδων των Δήμων τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ο οποίος έψεξε τη δημοτική αρχή ότι αύξησε το δημοτικό φόρο κατά 20% σε δημοτικές ενότητες που δεν έχουν καν σχολεία. «Τέτοια πρεμούρα έχετε να μάσετε λεφτά. Να βγάλετε το φόρο από τις περιοχές που δεν έχουν σχολεία», παρότρυνε τη δημοτική αρχή.

Μη ρεαλιστικό και μη υλοποιήσιμο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νικ. Χαυτούρας εντόπισε το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα των δήμων στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου