ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη γιατρών για να μη διασωληνωθεί 25χρονη στον Βόλο

μάχη-γιατρών-για-να-μη-διασωληνωθεί-25χρ-640232

Δραματική αύξηση στους νοσηλευόμενους νεαρής ηλικίας – Τι προβληματίζει τους γιατρούς στο Αχιλλοπούλειο

Δραματική αύξηση σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου, έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τους γιατρούς της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων έχει μειωθεί επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με σοβαρές επιπλοκές άτομα ηλικίας από 25 έως 54 χρόνων.

Οι γιατροί έδωσαν εντολή απευθείας να μεταφερθούν για νοσηλεία στις κλινικές του κορονοϊού.

Μάλιστα 25χρονη, η οποία δεν αντιμετωπίζει άλλα υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, λόγω χαμηλού κορεσμού.

Η κατάσταση της υγείας της είναι μεν σταθερή, οι υγειονομικοί όμως δίνουν μάχη να ανατάξουν την αναπνευστική λειτουργία της νεαρής κοπέλας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασωλήνωση.

«Οταν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα σε νεαρές ηλικίες πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βοηθήσουμε τον ασθενή, ώστε να μην προκύψουν άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατρός με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αναφορικά με τις ηλικίες των ασθενών που νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο, ο μύθος της «αρρώστιας των ηλικιωμένων» από μέρα σε καταρρέει.

Από τις έξι εισαγωγές που γίνονται κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση οι τέσσερις αφορούν σε άτομα κάτω των 70 χρόνων.

Ειδικότερα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται επτά ασθενείς. Οι πέντε γυναίκες είναι ηλικίας 56, 57, 65, 67 και 76 ετών και οι δύο άνδρες, ηλικίας 70 και 74 ετών.

Στις δύο κλινικές του κορονοϊού αντίστοιχα η πρώτη ηλικιακή κατηγορία με τους περισσότερους ασθενείς είναι από 51 έως 59 χρόνων, η δεύτερη από 40 έως 44 χρόνων, ακολουθούν ασθενείς από 62 έως 66 χρόνων, ενώ πολύ λιγότεροι από άλλες φορές είναι εκείνοι που είναι από 72 έως 89 χρόνων.

Αναφορικά με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης εκτός από την 25χρονη, νοσηλεύονται επίσης δύο άντρες ηλικίας 70, ένας ακόμη 78 και τέλος γυναίκα 77 χρόνων.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς χθες ήταν 65. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν επτά εισαγωγές, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα εξιτήρια.

Αδίστακτος ο κορονοϊος, καμιά ηλικία άτρωτη απέναντί του

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι αμείλικτος και καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη, επισημαίνουν οι γιατροί σ’ όλους τους τόνους.

«Οσο περνάει ο καιρός τα αρχικά στοιχεία που έδειχναν ότι προσβάλλει μεγάλες ηλικίες ανατρέπονται με ραγδαίο ρυθμό. Το ενθαρρυντικό είναι πως αρκετοί νέοι δείχνουν να αποδέχονται τις προτροπές των επιστημόνων και να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Πρέπει όμως να το κάνουμε όλοι. Η αυξητική τάση των νοσηλειών εκ των πραγμάτων μας προβληματίζει. Ο κορονοϊος παραμένει εδώ και θα συνεχίσει να μολύνει ανεξαρτήτως ηλικίας. Η μόνη λύση είναι να τον αντιμετωπίσουμε με την σοβαρότητα που του αρμόζει και να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας ώστε να παραμείνει μακριά. Η μάσκα και η μεγάλη προσοχή στην ατομική καθαριότητα είναι η ασπίδα που έχουμε σε αυτή τη μάχη», σχολίασε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid Χαράλαμπος Μάνδρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου