ΤΟΠΙΚΑ

Δεν μοιράζεται η φτώχεια

δεν-μοιράζεται-η-φτώχεια-851206

Παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της φτώχειας χθες και ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης βρήκε την ευκαιρία να εξαγγείλει επισήμως την ίδρυση ταμείου καταπολέμησης της φτώχειας.
Ασφαλώς η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Τα στοιχεία όμως των διεθνών οργανισμών δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Το 20% των Ελλήνων, δηλαδή ένας στους πέντε ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αδυνατώντας να προμηθευτεί ακόμη και βασικά αγαθά διατροφής.
Χθες ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται το συγκεκριμένο ταμείο. Δεν ανακοίνωσε όμως πόσοι θα ωφεληθούν, δηλαδή πόσοι θα είναι οι χρήστες της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Αν υπολογίσουμε ότι 2.000.000 Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένα και μόνο ταμείο απ΄ όποιους λογαριασμούς κι αν τροφοδοτείται, θα μπορέσει να ικανοποιήσει έστω και ένα μέρος των πιεστικών αναγκών τόσων πολλών ανθρώπων.
Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν έπρεπε να ιδρυθεί ένα τέτοιο ταμείο. Εκείνο στο οποίο είναι αντίθετος ο κάθε σύγχρονος άνθρωπος που είναι αντίθετος στην κοινωνία των 2/3, είναι η πιθανότητα να καταλήξει αυτή η προσπάθεια σε ένα ακόμη φιλόπτωχο ταμείο. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν χρειάζονται πολιτικές ελεημοσύνες, αλλά πολιτικές ανάπτυξης και δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.
Κατά συνέπεια το ταμείο δεν μπορεί να ενισχυθεί μόνο με τα περισσεύματα (ψίχουλα) του κρατικού προϋπολογισμού. Μόνο αν φορολογηθούν οι αλόγιστες σπατάλες και πολυτέλειες και τα υπερκέρδη ορισμένων κλάδων της οικονομίας, θα έχει ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσει το συγκεκριμένο ταμείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου