ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική εγκύκλιος για τα αυθαίρετα

εισαγγελική-εγκύκλιος-για-τα-αυθαίρε-851206

Εγκύκλιος που αναφέρεται στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων που έχουν χαρακτηριστεί τελεσίδικα, απεστάλη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Αφορμή για την εισαγγελική εγκύκλιο έδωσε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων που δεν κατεδαφίζονται την προγραμματισμένη ημέρα και παρά την παρουσία και εισαγγελέα. Ως δικαιολογίες για τη μη κατεδάφιση εμφανίζονται συνήθως η παρουσία στο αυθαίρετο κάποιου υπερήλικα ή ασθενούς (συνήθως καρκινοπαθούς) και η αδυναμία του υπαλλήλου της ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα, γιατί από τον ίδιο μετρητή συνήθως παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα και τμήμα της οικοδομής που έχει ανεγερθεί νόμιμα.
Όπως αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής στο έγγραφό του, οποιαδήποτε δικαιολογία από αυτές που δεν είναι νόμιμες, γίνονται εύκολα δεκτές από τους αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και τους εισαγγελείς, με συνέπεια ο ισχυρισμός για την παρουσία υπερήλικα ή ασθενούς να σταματά την κατεδάφιση.
Στην εγκύκλιο που συνέταξε Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κυρ. Καρούτσος, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η διαδικασία της κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων είναι έργο των οργάνων της Διοίκησης, όμως ο νόμος για την επίτευξη του σκοπού αυτού προβλέπει και τη συνδρομή της εισαγγελικής Αρχής, ο εκπρόσωπος της οποίας υποχρεούται, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, που ορίζει ο άνω νόμος, να συνδράμει τα όργανα της Διοίκησης προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους.
Παράλληλα όμως στο πλαίσιο των εν γένει αρμοδιοτήτων και εξουσιών που διαθέτει εκ νόμου ο εισαγγελέας, αν κατά την έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης οι αρμόδιοι προς τούτο υπάλληλοι αναφέρουν την ύπαρξη εμποδίων που καθιστούν αδύνατη την κατεδάφιση, ούτος οφείλει κατά το δυνατόν να ελέγξει αν τα εμπόδια αυτά είναι πραγματικά ή προσχηματικά και στην τελευταία περίπτωση αν τούτο δύναται να θεμελιώσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπαλλήλων ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα εκ μέρους τρίτου.
Σε κάθε περίπτωση μη κατεδαφίσεως αυθαιρέτων κτισμάτων παρακαλούμε να μας υποβάλετε αντίγραφο του σχετικού πρακτικού και τις απόψεις σας, σε σχέση προς τα αίτια της μη πραγματοποιήσεως της κατεδάφισης.
Είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι η μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων αμαυρώνει το κύρος της Δικαιοσύνης, και ειδικότερα εδώ της εισαγγελικής Αρχής, εμφανίζει το Κράτος ως αδύνατο να επιβάλλει την έννομη τάξη και αποθρασύνει τους παραβάτες του νόμου. Επιβάλλεται συνεπώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί να ενεργούν τα επιβαλλόμενα εκ των καθηκόντων τους, ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη των άνω φαινομένων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου