ΤΟΠΙΚΑ

Μαρία Σαμαρά: Οικονομική ζημιά στη χρήση του 2019 βυθίζει τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου στο τέλμα

μαρία-σαμαρά-οικονομική-ζημιά-στη-χρή-638874

«Οικονομική ζημιά μισού εκατομμυρίου ευρώ στα αποτελέσματα χρήσης του 2019 βυθίζουν τον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου στο τέλμα», επισημαίνει σε δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου, Μαρία Σαμαρά και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Μείωση στα αποτελέσματα χρήσεως του 2019 κατά 506.845,18 ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του απολογισμού-ισολογισμού του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου για τη συγκεκριμένη χρονιά που να θυμίσουμε ότι ήταν και προεκλογική.

Παρά, όμως την καταφανέστατη αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη δανείου ύψους 2.100.000 ευρώ για το έργο ύδρευσης αδιαφορώντας προφανώς ότι ο δήμος θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο οικονομικά με ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Μάλιστα είναι απορίας άξιον, γιατί αναγκάζεται να συνάψει δάνειο, όταν σε προηγούμενες ανακοινώσεις του υποστήριζε ότι τα οικονομικά είναι ανθηρά.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα χρήσεως του 2019 δείχνουν ότι τα οικονομικά βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο.

Και την ώρα που ο Δήμος λαμβάνει δάνειο, έρχονται τα στοιχεία της χρήσης του 2019 για να δείξουν ότι τα πράγματα στο οικονομικό επίπεδο δεν πάνε καθόλου καλά. Τα έσοδα του 2019 διαμορφώθηκαν για το Δήμο στα 3.643.655 ευρώ και τα έξοδα στα 4.150.501,07 ευρώ,, που σημαίνει ότι καταγράφεται μια μείωση 506.845,18 ευρώ.

Γιατί να υπάρχει αυτή η μείωση του μισού εκατομμυρίου ευρώ; Ποια παραπάνω έξοδα έγιναν που δεν υπολογίστηκαν, ώστε να υπάρχει έστω ισορροπία με τα έσοδα και ο δήμος να μην μπει μέσα; Πως θα καλυφθεί αυτό ποσό; Πώς σχετίζεται αυτή η ζημιά με το γεγονός ότι και ο προϋπολογισμός του 2021, όπως μας παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν ήταν ισοσκελισμένος (παγκόσμια πρωτοτυπία…) και πέρασαν δύο μήνες για να τον φέρουν ισοσκελισμένο;

Και δεν είναι μόνο το 2019, όπου ο ισολογισμός ήταν αρνητικός. Για παράδειγμα και το 2016 ο ισολογισμός εκείνης της χρονιάς εμφάνισε μεγάλη ζημία ποσού ευρώ 1.149.315,24. Και ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του Καλλικρατικού δήμου που είχαμε έλλειμμα – ζημιά στα οικονομικά του δήμου και μάλιστα πολύ μεγάλο- τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου μας.

Απλώς να θυμίσουμε πως από το 2011 έως 2015 μόνο πλεονάσματα είχαμε.

Από το 2016 και μέχρι το 2019 που έχουμε τα στοιχεία οι ισολογισμοί, είναι αρνητικοί και η κατάσταση επιβαρύνεται συνεχώς. Είναι και ο λόγος που ο Δήμος που δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει κανένα ουσιαστικό έργο από το δικό του ταμείο και τα περιμένει όλα από άλλους.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και ζητάμε να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου