ΤΟΠΙΚΑ

Αδύναμος κρίκος της αλυσίδας

αδύναμος-κρίκος-της-αλυσίδας-851206

Προκαλεί σοκ η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο καυσίμων που πληρώνουν οι καταναλωτές μόνο το 80% πάει στο ρεζερβουάρ, ενώ το υπόλοιπο 20% το κλέβουν με διάφορους τρόπους οι πρατηριούχοι. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να υιοθετήσει αυτά τα συμπεράσματα, ωστόσο το κύρος του Πολυτεχνείου είναι δεδομένο.
Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι για καύσιμα κίνησης και για πετρέλαιο θέρμανσης ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του οικογενειακού προγραμματισμού ξοδεύεται τους χειμερινούς μήνες, τότε η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής και κοινωνικής μάστιγας.
Είναι βέβαιο ότι κλέβουν οι πρατηριούχοι; Θα μπορούσε να πει κανείς με απλοϊκή αφέλεια, όσο κλέβουν και οι υπόλοιποι επαγγελματίες που εμπορεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης και ευρείας ζήτησης. Είτε συμβαίνει στο βαθμό που η έρευνα αποδεικνύει είτε σε μικρότερο βαθμό, ο καταναλωτής στην Ελλάδα είναι απροστάτευτος και παραμένει κυριολεκτικά στο έλεος των κερδοσκόπων.
Δεν είναι η ελεύθερη διατίμηση που προκαλεί τη ζημιά, άλλωστε ούτε αυτή λειτουργεί, αφού τα ολιγοπώλια στην Ελλάδα μια χαρά συνεννοούνται προκειμένου να διαφυλάξουν τα υπερκέρδη τους. Η υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, οι ελλιπείς έλεγχοι, η διαφθορά και η αβελτηρία του κρατικού μηχανισμού είναι που στέλνουν καθημερινά τον Έλληνα πολίτη στη λαιμητόμο της ακρίβειας και της κοροϊδίας.
Υ.Γ. Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι χορηγός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι οι εταιρίες πετρελαιοειδών, γι’ αυτό και η έρευνα είναι διαβλητή. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο ωμά. Οι εταιρίες κλέβουν τους πρατηριούχους και οι πρατηριούχοι τους καταναλωτές. Η αλυσίδα σπάζει πάντα στον πιο αδύναμο κρίκο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου