ΤΟΠΙΚΑ

«Γολγοθάς» για καρκινοπαθείς

γολγοθάς-για-καρκινοπαθείς-638456

Στην ουρά… και στο περίμενε εβδομάδες ολόκληρες προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει ή όχι τα έξοδα μετακίνησής τους, καρκινοπαθείς του Βόλου. Οι περιορισμοί που θέτει ο ΕΟΠΥΥ που εγκρίνει μόνο έξοδα μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ΟΣΕ και πλοίο, λειτουργεί απαγορευτικά ειδικά για καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε «σκληρές θεραπείες» και που εκ των πραγμάτων μετά από μία επίπονη χημειοθεραπεία δεν μπορούν να ταξιδέψουν με λεωφορείο ή τρένο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ έχει κυριολεκτικά «δέσει» τα χέρια των υπαλλήλων του Τμήματος Παροχών στο ΙΚΑ Βόλου, με αποτέλεσμα καθημερινά να γίνονται αποδέκτες των δικαιολογημένων διαμαρτυριών των συνοδών των καρκινοπαθών, που αντί να βρούνε «ανακούφιση οικονομική» και να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησής τους, γίνονται με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ «μπαλάκι» και καλούνται να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα μετακίνησης με το Ι.Χ. που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

«Δε μεταβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη για εκδρομή και ψυχαγωγία. αλλά για δύσκολες θεραπείες που εάν μη τι άλλο κοστίζουν ψυχικά στον ασθενή που έχει να παλέψει με μία δύσκολη ασθένεια και οι κανονισμοί του ΕΟΠΥΥ τον στέλνουν «μπαλάκι» να μετακινηθεί με λεωφορείο ή τρένο. όταν ο καρκινοπαθής μετά τη θεραπεία χρειάζεται ειδική φροντίδα», σημείωνε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συγγενής ασθενούς.

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Παροχών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλες τις περιπτώσεις που είναι στο «περίμενε» απέστειλαν σχετικό ερώτημα προς τον ΕΟΠΥΥ, περιμένοντας απάντηση προκειμένου να γνωρίζουν πως θα χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, αφού θα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» εάν θα πληρώσουν ή όχι και σε ποια αναλογία το κόστος μετακίνησης.

Ο κανονισμός είναι σαφής εάν και «απάνθρωπος», όπως χαρακτηρίζεται από καρκινοπαθείς αλλά και γιατρούς, που έχουν δώσει τα σχετικά παραπεμπτικά και τις βεβαιώσεις, ότι συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να γίνουν μόνο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και ότι ο ασθενής χρήζει ειδικής φροντίδας.

Ο νόμος 3054/18/11/2012 για τους καρκινοπαθείς και τη μετακίνησή τους αναφέρει: «Ασθενείς ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εισήχθησαν ή αντιμετωπίστηκαν με βραχεία νοσηλεία σε νοσηλευτική μονάδα (κρατική ή ιδιωτική) ή εξετάστηκαν σε υγειονομική δομή εκτός του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνονται με την αξία των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής με τα συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς στις οικονομικότερες θέσεις (λεωφορείο, τρένο, πλοίο), στις περιπτώσεις που η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται στο κρατικό ή πανεπιστημιακό ή στρατιωτικό νοσοκομείο ή τη συμβεβλημένη υγειονομική δομή του τόπου κατοικίας τους.

Ο Οργανισμός αποζημιώνει και τη δαπάνη μετακίνησης συνοδού, εφόσον τούτο κρίνεται απαραίτητο, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου υγειονομικού οργάνου των υγειονομικών μονάδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του τόπου κατοικίας του.

Για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, το Δ.Σ. του Οργανισμού, δύναται να αποφασίζει, ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση του ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο), τη δυνατότητα αποζημίωσης μετακίνησης και συνοδού ύστερα από έγκριση του αρμόδιου υγειονομικού οργάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου