ΤΟΠΙΚΑ

Αλυτος γρίφος η κρουαζιέρα

αλυτος-γρίφος-η-κρουαζιέρα-638330

Μεγάλες εταιρείες μεταθέτουν για το καλοκαίρι τις ημερομηνίες άφιξης στο λιμάνι του Βόλου

Περίοδος αναμονής για την κρουαζιέρα, με την ημερομηνία εκκίνησης να παραμένει άλυτος γρίφος, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες επιθυμούν να ανοίξουν τον κύκλο δραστηριοτήτων που «πάγωσαν» πέρυσι λόγω της πανδημίας. Με το εμβόλιο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την πανδημία να καθορίζουν τις εξελίξεις, τροποποιείται διαρκώς η λίστα με τις προγραμματισμένες αφίξεις του 2021 στο λιμάνι του Βόλου.

Για «στάση αναμονής» κάνει λόγο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ναυτικός πράκτορας Αγγελος Πετεινάρης, ενώ υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι ενώ στο αρχικό πλάνο περιλαμβάνονταν περί τις 40 προσεγγίσεις, ο αριθμός έχει μειωθεί, μέχρι στιγμής, στις 23, με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής να συνεχίζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Norwegian, που ανακοίνωσε ότι στις 25 Ιουλίου του 2021 πρόκειται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια κρουαζιέρας στην Ευρώπη και την Καραϊβική, με τα πλοία Norwegian Jade, Joy και Gem. Το Norwegian Jade θα πραγματοποιεί δρομολόγια στην Ελλάδα, μέσα από νέες επταήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, με εκκίνηση από τον Πειραιά και έναρξη στις 25 Ιουλίου.

«Πρεσβευτής» της ίδιας εταιρείας στην περιοχή, το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Norwegian Spirit που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, δύο προσεγγίσεις στο λιμάνι του Βόλου, στις 11 και τις 29 Οκτωβρίου, με την εταιρεία να έχει ακυρώσει τις προσεγγίσεις του Μαΐου.

Με το πρόγραμμα αφίξεων να τροποποιείται διαρκώς, το Aida Mira αναμένεται για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή, με δώδεκα προσεγγίσεις βάση προγράμματος, χωρίς να έχει καθοριστεί, μέχρι στιγμής, πότε θα δοθεί το σήμα εκκίνησης.

«Εχει αλλάξει πάρα πολύ το πρόγραμμα αφίξεων και πιστεύω ότι δεν θα ενεργοποιηθούν οι προσεγγίσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Είναι πολλά τα προβλήματα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, οι μεγάλες εταιρείες θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος», υπογραμμίζει ο κ. Πετεινάρης.

Προφανές το ενδιαφέρον των εταιρειών να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο, να τις καθιστούν διστακτικές, μεταθέτοντας τον χρόνο έναρξης των ταξιδιών. «Η αναβλητικότητα που παρατηρείται στην έναρξη των προγραμμάτων των εταιρειών, οφείλεται στον κορονοϊό. Το ζητούμενο είναι ο εμβολιασμός, για όσους επιβιβαστούν σε ένα πλοίο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλοί ακόμη παράγοντες» επισημαίνει ο κ. Πετεινάρης, καθιστώντας σαφές ότι ο χρόνος επαναλειτουργίας των λοιπών κλάδων και του τουρισμού, επηρεάζουν την κρουαζιέρα.

Αναμονή και πρωτόκολλα

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Norwegian, Harry Sommer, να δηλώνει: «Εργαστήκαμε πολύ προσεκτικά για την επανεκκίνηση των κρουαζιέρων μας, δίνοντας έμφαση στην εμπειρία επισκέπτη με την υγεία και την ασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Τα εμβόλια σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα υγείας που εφαρμόζονται στην κρουαζιέρα θα συμβάλλουν ώστε η εταιρία να προσφέρει στους επισκέπτες της τις πιο ασφαλείς διακοπές στη θάλασσα».

Ολοι οι επιβάτες με κρουαζιέρες που αναχωρούν έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021 θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι πλήρως και να έχουν κάνει τεστ πριν την επιβίβασή τους στο κρουαζιερόπλοιο.

«Για τις κρουαζιέρες που θα αναχωρήσουν μετά την 1η Νοεμβρίου, είναι πρώιμο ακόμα να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα», δήλωσε ο κ. Sommer.

Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά…

Εκδηλο το ενδιαφέρον από τις εταιρείες, με την αναμονή και την αναβλητικότητα να κυριαρχούν, στην αιχμή της πανδημίας, διεθνώς.

«Υπάρχουν ερωτήματα από πολλές εταιρείες, αλλά εκτιμούμε ότι μετά τον Μάιο, προς Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η κρουαζιέρα. Υπάρχει κινητικότητα, η οποία δεν θα είναι στο πλαίσιο παλαιότερων εποχών, αλλά σιγά – σιγά, θα ξυπνήσει ο γίγαντας. Μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει κάποιο ταξίδι. Είμαστε ακόμη στις ερωτήσεις», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ναυτικός πράκτορας Χρήστος Χάγιας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της κρουαζιέρας, επεσήμανε ότι «όλοι παρατηρούν τις εξελίξεις, ποια ανταπόκριση θα υπάρξει στον κόσμο της κρουαζιέρας. Κάθε εταιρεία συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Χάγιας εκτιμά ότι «θα ταξιδέψουν όσοι έχουν εμβολιαστεί», ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν ερωτήματα, και εκτιμώ ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξει η κρουαζιέρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου