ΤΟΠΙΚΑ

Είναι δυνατό ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα

είναι-δυνατό-ένα-φιλολαϊκό-πρόγραμμα-851206

Παρά την βαθιά δυσπιστία των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το αν μπορεί μια σοσιαλιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό φιλολαϊκό πρόγραμμα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μονόδρομος και ασφυκτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο που δεν ξεπερνιέται, εντούτοις υπάρχει απάντηση, η οποία πρέπει να δοθεί, καθώς αυτή προϋποθέτει την προγραμματική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας σήμερα τις θέσεις του για την οικονομία.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει μια στρατηγική αναδιανομής υπέρ των μη προνομιούχων του 2007, ταυτόχρονα με την διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου στο οποίο θα κινείται η αγορά με κανόνες, θα αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα και θα δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχοι στο πεδίο της οικονομίας είναι ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος και ευκαιριών και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης είναι τυχαίο, ξεπερασμένο και δεν οδηγεί πουθενά.
“Η ύπαρξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αφορά τον ρόλο του κράτους”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δούμε κατ αρχήν τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, στοχεύοντας, τελικά, στο να μετατρέψουμε τις διαρθρωτικές μειονεξίες σε δέσμη συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Το νέο μοντέλο, όπως το ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να στηρίζεται στην οικολογική ευαισθησία, στη γνώση, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο επιστημονικό δυναμικό, στην εξειδικευμένη και καλά αμειβόμενη εργασία, στην πλήρη απασχόληση, σε επώνυμα προϊόντα ποιότητας, σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις, στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και τουρισμού και στην τριτογενοποίηση της αγροτικής οικονομίας που θα αναπτύσσει αγροτοβιομηχανικές δραστηριότητες.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης απαιτείται να στηριχθεί σε μια εθνική αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία, που δεν θα συναφθεί ανάμεσα στους “κλασσικούς” εταίρους των γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή τους “επίσημους” εργοδότες και τους “επίσημους” συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά πρέπει να συναφθεί ανάμεσα στους εκπροσώπους των νέων κλάδων της οικονομίας, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Αναπτύσσοντας τα “εργαλεία” της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κράτος πρέπει να θέσει τους κανόνες λειτουργίας του θεσμού της αγοράς.
“Στόχος μας είναι τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα να έχει αναδειχθεί σε κέντρο παραγωγής και εξαγωγής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ιδίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, τουρισμού και αγροτουρισμού, περιβαλλοντικών μελετών, πληροφορικής, εκπαίδευσης με άξονα ένα αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, ναυτιλίας και εμπορίου. Ταυτόχρονα να είναι η Ελλάδα διεθνής κόμβος συνδυασμένων μεταφορών ως κέντρο “συνάντησης” τριών ηπείρων”, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ως δεύτερο “εργαλείο” ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να ξανασχεδιαστεί εκ του μηδενός ώστε να υπηρετεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την σύναψη “εθνικής συμφωνίας φορολογικής εμπιστοσύνης” με την πλήρη κατάργηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους των οποίων το εισόδημα είναι αφορολόγητο.
Ως τρίτο “εργαλείο” ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την αναπτυξιακή πολιτική και πρότεινε ως μέτρα άμεσης εφαρμογής την πλήρη φορολογική απαλλαγή, εντός των πλαισίων του σύνθετου κοινωνικού δείκτη της ΕΕ για την καινοτομία, των φυσικών και νομικών προσώπων που προσανατολίζονται στην καινοτομία.
Επίσης πρότεινε την εφαρμογή “πράσινης” οριζόντιας γραμμής στην φορολογική νομοθεσία για ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και ανέφερε ως παράδειγμα τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα ενεργοβόρα κτίρια.
Σε ό,τι αφορά το τέταρτο “εργαλείο” ανάπτυξης που είναι το νέο κοινωνικό κράτος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό πρέπει να είναι “μεγαλύτερο στον κοινωνικό τομέα” και “μικρότερο στον τομέα της επιχειρηματικότητας”.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως μέτρα άμεσης εφαρμογής την ίδρυση Ταμείου Νέας Γενιάς με την επωνυμία “Ξεκίνημα”, που θα συνεργάζεται με το τραπεζικό σύστημα και θα το προσανατολίζει στην ενίσχυση των νέων ανθρώπων, ξεπερνώντας τις “κλασσικές” προτάσεις για επιδόματα ανεργίας ή ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων.
Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του τραπεζικού συστήματος με την εγγύηση του ταμείου αυτού, για σπουδαστικά δάνεια, δάνεια πρώτης κατοικίας για νέα ζευγάρια και δάνεια έναρξης επιτηδεύματος, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας που θα στηρίζει τους ΟΤΑ, ιδίως Α βαθμού, και τους φορείς της “Κοινωνίας των Πολιτών” ώστε να αναπτυχθεί στην χώρα ο λεγόμενος τρίτος τομέας της κοινωνικής οικονομίας, όπου υπάρχει κοίτασμα επενδύσεων και απασχόλησης.
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με την κατ αρχήν καταγραφή του προβλήματος και έκανε λόγο για τον “πληθωρισμό του φτωχού” στο οποίο συμπεριέλαβε και το μικρό και μεσαίο νοικοκυριό. Όπως διευκρίνισε, ο πληθωρισμός αυτός είναι άλλης τάξεως και άλλου ρυθμού σε σχέση με τον “επίσημο” πληθωρισμό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την άποψη που ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος, η καταγραφή του “πληθωρισμού των φτωχών” θα επιτρέψει τον καθορισμό των μεταβαλλομένων ορίων φτώχειας και θα αποτελεί δείκτη προσανατολισμού της αναδιανεμητικής πολιτικής.
Απαντώντας, αργότερα σε ερωτήσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην πλήρη ανάπτυξή του φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ και επισήμανε ότι τα μέτρα που πρότεινε ο ίδιος έχουν δημοσιονομικό κόστος που δεν υπερβαίνει το 0,5% έως 0,7% του ΑΕΠ.
Ο Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής μια άλλης πολιτικής στα πλαίσια της ΟΝΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου