ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες εργαζομένων για μετατροπές συμβάσεων

καταγγελίες-εργαζομένων-για-μετατρο-637735

Πολυεθνικές βάζουν κόκκινη γραμμή απέναντι στις εξαγγελίες

Τριγμούς κάτω από τα πόδια των εργαζομένων πολυεθνικών με παραρτήματα στο Βόλο προκαλεί τελικά η ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν και η εξαγγελία δεν έχει καν ψηφιστεί από τη Βουλή, φαίνεται ότι πολυεθνικές βάζουν κόκκινη γραμμή. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες μετατροπές συμβάσεων σε ατομικές με μειώσεις αποδοχών, γεγονός που ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων συνδέει ευθέως με τις εξαγγελίες για τα εργασιακά. Διευθυντικά στελέχη, επισημάνθηκε, αφήνουν να διαρρέεται ότι οι αλυσίδες δεν αντέχουν σε …αυξήσεις.

Ο αντιπρόσωπος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Γιάννης Κάιρας, είπε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών. Οπως ανέφερε, υπό τον άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη δουλειά τους, οι εργαζόμενοι με πολυετή προϋπηρεσία δεν είχαν άλλη λύση από το να δεχτούν εν μέσω οικονομικής κρίσης και να υπογράψουν την μετατροπή των συμβάσεων, που επέφερε μείωση αποδοχών κατά 20%.

«Υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια σε πολλούς χώρους εργασίας μεγάλων επιχειρήσεων για το μέλλον» είπε ο ίδιος επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση, ότι το επιχείρημα ότι οι αλυσίδες δεν αντέχουν οικονομικά είναι ψέμα, καθώς οι ισολογισμοί τους είναι κερδοφόροι. Το θέμα καταγγέλθηκε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ενώ ο Σύνδεσμος παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Ο κ. Κάιρας επισήμανε ότι εάν σε μία επιχείρηση το 50% συν 1 των εργαζομένων έχουν ατομικές συμβάσεις, τότε αυτομάτως η κείμενη νομοθεσία προβλέπει την μετατροπή τους σε επιχειρησιακές.

Εξάλλου, μπαράζ ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και της ΓΣΕΕ, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα εργασιακά και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Υπό την απειλή της απόλυσης και τον εφιάλτη της ανεργίας καλούνται εκβιαστικά οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν ατομικές συμβάσεις μετατροπής βασικών όρων της εργασιακής σχέσης, όπως περικοπή ωρών εργασίας με ανάλογη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, αυτές οι «ατομικές συμφωνίες» που επιβάλλονται από τον εργοδότη έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο, αφού ουσιαστικά μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε «εκ περιτροπής» εργασία και οδηγούν στην απώλεια κατοχυρωμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Το βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων «ατομικών συμφωνιών» είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου