ΤΟΠΙΚΑ

Δεν διαθέτει χώρους το λιμάνι για τη φιλοξενία προσφύγων

δεν-διαθέτει-χώρους-το-λιμάνι-για-τη-φι-63772

Καμία πληροφόρηση για άφιξη πλοίου στο Βόλο

Τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων στις υποδομές του λιμανιού διερεύνησαν τις προηγούμενες μέρες τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών, στο πλαίσιο αναζήτησης στεγασμένων χώρων στο Βόλο. Ωστόσο, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου δεν διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για ανθρώπινη διαβίωση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους των υπουργείων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, υποναύαρχος εν αποστρατεία, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος ενημέρωσε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα επισημαίνοντας ότι «τόσο οι αποθήκες του λιμανιού, όσο και το τέρμιναλ δεν πληρούν καν τις στοιχειώδεις συνθήκες για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών».

Σε δηλώσεις του στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», ο κ. Σταυριδόπουλος επιβεβαίωσε ότι θέμα διερεύνησης στεγασμένων χώρων στο Βόλο υφίσταται. Ο ίδιος κλήθηκε να ενημερώσει για τις υποδομές του λιμανιού την Κυριακή της Αποκριάς. Ωστόσο, επισήμανε, ότι το λιμάνι του Βόλου δεν έχει τους απαιτούμενους χώρους. Οπως εξήγησε, οι αποθήκες είναι τελείως ακατάλληλες, καθώς δεν έχουν εγκαταστάσεις υγιεινής, εξαερισμό, υδροδότηση, θέρμανση. Ειδικά για το τέρμιναλ, ενημέρωσε ότι δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους υγιεινής, ούτε κάποιας μορφής θέρμανση και συν τις άλλοις έχει το μειονέκτημα ότι βρίσκεται απέναντι από τη μεγάλη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα της πόλης και ως εκ τούτου είναι φυσικό επόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες της περιοχής.

Για τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να αφιχθεί πλοίο στο λιμάνι του Βόλου με πρόσφυγες, είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη. Καμία ενημέρωση δεν έχει ούτε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Ο Λιμενάρχης Βόλου, Μανώλης Κανάλης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση ή διαταγή για άφιξη πλοίου με πρόσφυγες». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοπικοί φορείς παρακολουθούν τις προσφυγικές ροές στον Πειραιά και την Καβάλα και την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Σήμερα ενδέχεται πρόσφυγες να μεταφερθούν με λεωφορεία από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται ότι εάν υπήρξε σκέψη για άφιξη πλοίου, οι αρμόδιοι φορείς θα ήταν ενημερωμένοι, καθώς ο όγκος των προσφύγων είναι μεγάλος και θα χρειαζόταν κατάλληλη προετοιμασία. Τουλάχιστον εννέα ώρες πριν την άφιξη πλοίου θα είχε εκδοθεί διαταγή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου