ΤΟΠΙΚΑ

AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

aσφαλιστικο-αντιδρούν-οι-εργαζόμενοι-851206

Ζεσταίνουν…. τις μηχανές οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν αλλαγές στο Ασφαλιστικό που θα θίγουν είτε τα όρια συνταξιοδότησης είτε θα επιβάλλουν μείωση των συντάξεων.
Εν όψει της απεργιακής κινητοποίησης που έχει ήδη προαναγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 12 Δεκεμβρίου, χθες το ΕΚΒ συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και αντιπρόσωποι του ΕΚΒ όπου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τη στάση που θα κρατήσει το σ.κ στον κοινωνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει για το ασφαλιστικό αλλά και για το πλαίσιο διεκδικήσεων εν όψει του νέου προυπολογισμού.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη συμμετοχή ή όχι της ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις συμφωνούν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές που θίγουν τους εργαζόμενους.
Με σημείο αιχμής το ασφαλιστικό άλλωστε οι παρατάξεις είναι αποφασισμένες να σκληρυνουν τη στάση τους τόσο εν όψει του προυπολογισμού που χαρακτηρίζεται «συλλήβδην» αντιλαικός και αντιεργατικός όσο και με αφορμή την καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Διεκδικούν μάλιστα αυξήσεις που θα συμβάλλουν στην σύγκλιση με το μέσο όρο των ευρωπαικών αποδοχών.
Εν όψει της απεργίας της 12ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η διοίκηση του ΕΚΒ για να επικυρώσει τη συμμετοχή του σε τοπικό επίπεδο στην απεργία ενώ παράλληλα θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη παρουσία ενδεχομένως κλιμακίου και της ΓΣΕΕ για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.
“Απαιτείται μία δίκαιη λύση επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Ηλίας Τασσιός που έκανε λόγο για διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων στην αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και ζήτησε να υπάρξει διακανονισμός καταβολής όλων των προηγούμενων οφειλών του Κράτους προς τα ταμεία, την καταβολή όλων των οφειλών του Κράτους ως εργοδότη όπως επίσης και του θεσμοθετημένου πόρου του 1% του ΑΕΠ, νέους πόρου για το αποθεματικό των ταμείων και συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Ο Γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος κάλεσε την Κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να μην προχωρήσει σε αλλαγές που θα θίγουν τα όρια συνταξιοδότησης και θα μειώνουν τις συντάξεις, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο για να προβληθούν οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και προέβλεψε ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το Κράτος Πρόνοιας καθώς όπως επισήμανε και ο νέος προϋπολογισμός συντηρεί τη λιτότητα των τελευταίων χρόνων.

Από την πλευρά της ΔΑΣ ΕΣΑΚ ο κ. Τάκης Τριανταφυλλάκος επανέλαβε τις επικρίσεις για τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και προς τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι οδήγησαν σε κατάρρευση την κοινωνική ασφάλιση και τάχθηκε υπέρ της κορύφωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με διαρκείς μορφές πάλης σε συνδικάτα και θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά του κοινωνιικού διαλόγου διότι είναι προσχηματικός τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ Δημήτρης Παπαιωάννου που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για προειλημμένες αποφάσεις και εκτίμησε ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για το συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να διαφυλάξει τα συνταδιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου