ΤΟΠΙΚΑ

Σε ποιον πετάει το «μπαλάκι»

σε-ποιον-πετάει-το-μπαλάκι-851206

Οι εντολές του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, για την διερεύνηση όλων των υποθέσεων ναρκωτικών που έφθασαν ως τις δικαστικές αρχές, από το 1995 ως τις μέρες μας, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, δικαιώνει την εικόνα που σχηματίσαμε για τον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό, ήδη από το έργο του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.
Την πληροφορία ότι θα επιχειρηθεί τέτοιου είδους ξεσκόνισμα την είχα από την Πέμπτη το βράδυ. Γι αυτό και στην σελίδα μου, στά φύλλα που τη δημοσίευαν το Σάββατο έγραφα:
«Αυτό ειναι που προβληματίζει έντονα τον εισαγγελέα τους Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, ο οποίος εξετάζει κατά πόσο ειναι εφικτό να ελεγχθεί αναδρομικά ποιοι αστυνομικοί και για ποιο λόγο άλλαξαν τις καταθέσεις τους, με παράλληλο έλεγχο του «πόθεν έσχες» τους».
Εκείνο που άλλαξε στο μεταξύ ήταν η σκέψη ότι δεν πρέπει μια τέτοια προσπάθεια να γίνει με «εισβολή της εισαγγελίας σε ξένα χωράφια» αλλα με πρωτοβουλία της ηγεσίας της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. «Όπως η δικαιοσύνη επιχείρησε και συνεχίζει την προσπάθεια αυτοκάθαρσης της, το ίδιο θα πρέπει να κάνει στο δικό της χώρο και η αστυνομία», μου τόνισε ανώτατος δικαστικός με τον οποιο συνομίλησα την Τρίτη.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σανιδάς «πετάει το μπαλάκι» στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στρατηγό Δημοσχάκη. Επειδή όμως η μεν Δικαιοσύνη ειναι -πρέπει να ειναι κατά το Σύνταγμα- ανεξάρτητη, ενώ η Αστυνομία υπάγεται στον άμεσο πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης, το μπαλάκι εκτοξεύεται τελικώς προς τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας. Δηλαδή τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Μια τέτοια έρευνα, όσο δύσκολη και αν ειναι, θα ρίξει περισσότερο φως στά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, από όσο τα σακιά με τα δενδρύλλια και τις «φούντες». Διότι και το χασίς και τα όπλα ήταν κοινό μυστικό. Αλλα το πιο οδυνηρό κοινό μυστικό στην Κρήτη, που εξοργίζει όλους τους νοικοκυραίους που προσπαθούν να διδάξουν με αρχές τα κοπέλια τους, ήταν αυτές οι υπόγειες διαδρομές, και η δύναμη επιβολής που είχαν οι μαφιόζοι, τόσο ώστε να «καθαρίζουν» αβρόχοις ποσί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Και βέβαια όχι μόνο στην Κρήτη, για να μην καταστούμε υποκριτές και αλλήθωροι οι υπόλοιποι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου