ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Δεν είναι «αέρα-πατέρα»
Η συζήτηση γύρω από τα οφέλη ή μη από την αξιοποίηση της βιομάζας ως καύσιμη ύλη από την ΑΓΕΤ άνοιξε τις τελευταίες ημέρες για τα καλά. Μετά τον αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Δαναλάτο έδωσαν διευκρινίσεις για τη χρήση της βιομάζας, χθες δηλώσεις έγιναν από το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια.
Η βιομάζα, είπε, δεν καίγεται «αέρα-πατέρα», αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις, ήταν ένα από τα σχόλια του νομάρχη σε όσους αντιδρούν σε αυτή την προοπτική.
Β.Σ.

Συμμάχους
Ο νομάρχης μιλώντας χθες για «γραφικούς Λακεδαιμονίους», τους οποίους δεν θέλησε να κατονομάσει στην παρούσα φάση –αν και το ποιον «φωτογραφίζει» είναι σαφές», χαρακτήρισε παράδοξο να γίνεται μία προσπάθεια προς όφελος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και να επιχειρείται από ορισμένους να ακυρωθεί.
Παρά τα όσα ακούγονται και τα οποία, όπως είπε, προκαλούν σύγχυση γύρω από το θέμα, η Νομαρχία θα συνεχίσει να προωθεί και να ενισχύει πρωτοβουλίες για τη χρήση πράσινων τεχνολογιών και κάλεσε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια.
Β.Σ.

Προειδοποίηση
Πάντως, μιας και ο λόγος ήρθε και πάλι στην ΑΓΕΤ και στη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που μήνες τώρα αναμένεται να εγκριθεί, ο κ. Παπατόλιας ήταν σαφής. Εάν για όσα έχει δεσμευτεί η εταιρεία απέναντι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απέναντι στην κοινωνία, δεν περιληφθούν στους νέους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του εργοστασίου, τότε θα υπάρξει αλλαγή στάσης…
Β.Σ.

Εύκολος στόχος
Εδώ που τα λέμε στην εποχή μας με την ανυποληψία του πολιτικού συστήματος και οι βουλευτές είναι φυσικό να γίνονται εύκολος στόχος. Κάθε αύξηση του μισθού τους και κάθε νέο προνόμιό τους στηλιτεύεται από την κοινωνία με τρόπο αρκετά εμφανή. Πλην όμως τίποτα δεν αλλάζει. Όμως για ένα μεροκάματο 400 ευρώ δεν είναι λογική και μια αύξηση των 30-40 ευρώ ημερησίως;
Χ.Μ

Δεν είμαστε
με τα καλά μας
Αυτή η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος να δώσει άδεια για εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου με τη δημιουργία υδάτινης κουρτίνας προκειμένου να προβάλλονται διάφορα πράγματα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. Εκτός από την αισθητική πλευρά του πράγματος παίζονται μεγάλα συμφέροντα. Με ποιο δικαίωμα παραχωρείται θαλάσσιος χώρος σε ιδιώτες, είναι το πρώτο ερώτημα. Την ώρα μάλιστα που έχει απορριφθεί πρόσφατα η επένδυση όχι στη θάλασσα, αλλά στο τέλος του κορδονιού του λιμενοβραχίονα. Πρέπει οι αρμόδιοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους, διότι η βουλιμία ορισμένων ιδιωτών δεν σταματάει. Αν είναι έτσι να ζητήσουν όλοι οι επαγγελματίες χώρο στο λιμενοβραχίονα, αλλά και στη θάλασσα του λιμανιού και να φτιάξουν πλωτές καφετέριες, πλωτά σουβλατζίδικα κ.ο.κ. Καταστρέψαμε τη στεριά, θα καταστρέψουμε και τη θάλασσα;
Χ.Μ

Ανησυχητικά
τα συμπεράσματα
Αυτή η έρευνα του ΔΟΥΚ του Δήμου Βόλου στη Νέα Δημητριάδα για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από σακχαροδιαβήτη δημιούργησε έντονο προβληματισμό. Δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται και στις υπόλοιπες συνοικίες με παρόμοια, λένε οι πληροφορίες, συμπεράσματα, πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για να μην πούμε συναγερμός. Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το 20% των Βολιωτών στις ηλικίες 45 έως 60 ετών πάσχουν από διαβήτη. Είναι αριθμοί αμείλικτοι.
Χ.Μ

Διαφωνίες
Καθηγητών
Και οι δυο είναι καθηγητές όμως αδυνατούν να συμφωνήσουν για το αν η καύση βιομάζας απελευθερώνει ή όχι διοξίνες. Οι απλοί πολίτες τι να συμπεράνουν ακριβώς.;
Χ.Μ.

Αντιδράσεις
Βενιζελικών
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ της πτέρυγας των Βενιζελικών δεν καλοβλέπουν την προτροπή του Χρήστου Νικόπουλου , να αποποιηθούν των θέσεων ευθύνης που κατέχουν σήμερα . Μπορεί να διαφωνούν, όμως το σύνθημα « Γιώργο προχώρα και άλλαξέ τα όλα» οι ίδιοι υποστηρίζαν ότι ουδέποτε υλοποιήθηκε….Εκτός και αν επιθυμούν να μιλούν και την επόμενη τριετία για την έλλειψη αλλαγών.
Χ.Μ

Κάτι τρέχει…
Μεγάλη δημοσκόπηση θα εμφανιστεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά το Βόλο. Είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί γιατί πολλά πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα περιμένουμε.
Χ.Μ.

Τι φωνάζουν οι Βενιζελικοί; Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ο Γιώργος έχει γράψει δυο ήττες και δυο νίκες. Καλό είναι το σκορ.

Μετά τον Καραμανλή και η Ντόρα χθες ζήτησε συνεργασία με το Γιώργο για τα μεγάλα θέματα. Μήπως θέλουν να μας πουν κάτι και… δυσκολεύονται;

Αντιδράσεις
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υποψήφιου βουλευτή και πρώην δημάρχου Βόλου Δημήτρη Πιτσιώρη για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
Επισήμως ωστόσο ο πρώην βουλευτής Λεωνίδας Τζανής ήταν αυτός που σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” και στο Σωτήρη Πολύζο αποδοκίμασε δημοσίως το ύφος των δηλώσεων εκφράζοντας την λύπη του για τον τρόπο που επεφύλαξε ο Δημ. Πιτσιώρης -που η προσφορά του είναι αναγνωρισμένη- στα στελέχη που επέλεξαν να μη στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.
Β.Κ

Δεικτικό
σχόλιο
Δηκτικό εξάλλου ήταν και στο σχόλιο του γνωστού δικηγόρου Λάζαρου Γαιτάνη που στην προεκλογική περίοδο ήταν εκπρόσωπος στα ΜΜΕ από την πλευρά Βενιζέλου. “ Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι σύμβαση αμφοτεροβαρής. Γεννά υποχρεώσεις και στους νικημένους και στους νικητές. Οι δηλώσεις ορισμένων τοπικών στελεχών κατά των δύο βουλευτών, του νομάρχη και άλλων τοπικών στελεχών δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση και διατήρησή της. Ας μην αδικούν τουλάχιστον την ιστορία τους αναφερόμενοι σε δήθεν μηχανισμούς της άλλης πλευράς”.
Β.Κ

Λάθος
timing
Τάραξε τα νερά για μία ακόμη φορά ο πρώην δήμαρχος… Μόνο που δεν επέλεξε το σωστό timing διότι την ίδια ώρα που ο Δημ. Πιτσιώρης στηλίτευε όσους ήταν ενάντια στον Γ. Παπανδρέου- λες και επρόκειτο για πόλεμο- ο ίδιος ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενωτικός , με διάθεση σύνθεσης όλων των απόψεων και ενοχλημένος από όσους επιχειρούν να τον ερμηνεύσουν και πάνω από όλα να μιλήσουν εξ ονόματός του. Αλλωστε “τα εξαπτέρυγα” δεν έκαναν καλό ούτε και επί περιόδου εκσυγχρονισμού τον οποίο εν πολλοίς αυτοί που υποστήριξαν, στο πρόσφατο παρελθόν αφόρισαν.
Β.Κ

Στρίβειν..
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του συναδέλφου Σωτήρη Πολύζου χθες ο Συντονιστής της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φώτης απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας το ”πολεμικό κλίμα” που δημιουργούν δηλώσεις σαν την προχθεσινή του Δημήτρη Πιτσιώρη. Επέμεινε κυρίως στην ιστορία και την προσφορά του υποψήφιου βουλευτή, “στρίβειν’’ έτσι δια του ‘’αρραβώνος” προκειμένου να μην πάρει σαφή θέση. Ένιωθε άλλωστε και το είπε ότι τα πυρά “δεν ακουμπούν τον ίδιο και τη Ν.Ε”, λες και το έχει πολύ ο πρώην δήμαρχος την επόμενη φορά- όπως το έχει κάνει και παλαιότερα- να καταχεριάσει το κόμμα.
Β.Κ

Περί
κορυνών
Οι εκπρόσωποι από τις πόλεις Κέιμπριτζ, Λιβόρνο, Βαλντεμόρο και Λίντς που συμμετείχαν στο συνέδριο Transurban όπως και 20 περίπου έλληνες συγκοινωνιολόγοι που παρακολούθησαν τις εργασίες συμφώνησαν ότι το μέτρο με τις κορύνες συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης που ταλανίζει άλλωστε όλες τις πόλεις μεσαίου μεγέθους σαν το Βόλο.
Με την επισήμανση αυτή μπορεί να διαφωνούν όσοι το τελευταίο διάστημα συστρατεύονται στο κίνημα των “κορυνομάχων” πρέπει όπως όλες οι απόψεις να ακούγονται, να φιλτράρονται και έπειτα να βγαίνουν συμπεράσματα. Οι απλουστευμένοι αφορισμοί ποτέ δεν βοήθησαν το δημόσιο διάλογο.

Γόνιμος προβληματισμός
Πεδίο γόνιμου προβληματισμού προσφέρει αναμφίβολα το φετινό θέμα του πανελλήνιου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που είναι αφιερωμένο στην αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών. Η αθρόα προσέλευση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα και βεβαίως την Μαγνησία, είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι, λίγο ως πολύ, στις προτεραιότητες των τοπικών αρχόντων οι οποίοι αναζητούν ανά περιοχή, πρόσφορες λύσεις σε σχέση με το μέλλον και την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.
ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου