ΤΟΠΙΚΑ

Η GPO… φωτογραφίζει τους Βολιώτες

η-gpo-φωτογραφίζει-τους-βολιώτες-851206

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ από την εταιρία «GPO ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕ» διενεργήθηκε την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι απολύτως αναμενόμενα και σύμφωνα με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει στο Βόλο τα τελευταία γεγονότα. Ως κορυφαίο γεγονός τοπικής σημασίας του τελευταίου τριμήνου θεωρείται με βεβαιότητα η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, υψηλά στις προτιμήσεις του κοινού είναι και η συζήτηση για τις συνενώσεις των δήμων και κυρίως του Βόλου με τη Νέα Ιωνία, ενώ η τοπική κοινή γνώμη απασχολείται διαχρονικά, όπως δείχνει και η σημερινή τοπική δημοσκόπηση, με το κυκλοφοριακό και παράλληλα η επιλογή για την τοποθέτηση κορυνών δημιουργεί τουλάχιστον έντονες συζητήσεις.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ικανοποίηση για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης του Βόλου και της περιοχής;

Ενα ποσοστό της τάξεως του 90% στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνει ικανοποιημένο από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων. Οι πολίτες του Βόλου δίνουν τη συγκατάθεσή τους με συντριπτικό ποσοστό στη διοργάνωση του μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Αυτό το ποσοστό αποδεικνύει ότι η ανάληψη των αγώνων δημιούργησε και μεγάλες προσδοκίες.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Βόλου συνέβαλαν στο αποτέλεσμα της ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων;

Οπως είναι φυσικό, όταν κερδίζει η πόλη, μέρος της επιτυχίας πιστώνεται και η παρούσα Δημοτική Αρχή. Το 62% δείχνει να πιστεύει ότι καλώς η νέα δημοτική αρχή συνέχισε με πάθος τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων, εκμεταλλευόμενη όλες τις δυνάμεις, με έκβαση το θετικό αποτέλεσμα. Το 27% δείχνει να πιστεύει ότι άλλοι παράγοντες οδήγησαν στην ανάληψη των αγώνων ή ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε βάλει τις βάσεις της. Σε κάθε περίπτωση οι απαντήσεις πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικές.

Ερώτηση: Σε ποιον τομέα της καθημερινότητας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τη λειτουργία της πόλης ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων;

Από τις απαντήσεις των πολιτών αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα ότι και ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων πρέπει να γίνει προσπάθεια στους τομείς για τους οποίους οι πολίτες απαιτούν συνεχόμενες βελτιώσεις και κατά την τρέχουσα καθημερινότητά τους. Κυκλοφοριακό, καθαριότητα και περιβάλλον πρέπει να συγκεντρώσουν τις προσπάθειες όλων ενόψει των Μεσογειακών, πιστεύουν οι Βολιώτες.

Οι κορύνες επιλύουν το κυκλοφοριακό, αλλά δημιουργούν ισχυρές αντιδράσεις

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι κορύνες στους κεντρικούς δρόμους συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας;

Οι απαντήσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και συζητήσεων τον τελευταίο καιρό είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον προβληματισμό και το διάλογο, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές. Όσοι κυκλοφορούν πιο άνετα στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 62%, θεωρούν ότι οι κορύνες συμβάλλουν στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει κι ένα υψηλό ποσοστό 34,7% που εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στο μέτρο. Αυτό το 34,7% σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον εμπορικό κόσμο το ποσοστό του οποίου είναι πολύ μικρότερο. Έμποροι, εργαζόμενοι, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με τα καταστήματα των συγκεκριμένων δρόμων, προμηθευτές, φίλοι και συγγενείς των όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα στους συγκεκριμένους δρόμους ακόμα και κάποιοι από όσους αντιπολιτεύονται ένα από τα μέτρα της σημερινής δημοτικής αρχής – το οποίο συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο – τροφοδοτούν το υψηλό ποσοστό του προβληματισμού και της αντίδρασης. Σε κάθε περίπτωση το δίλημμα είναι σοβαρό, ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, όπως και τα επικουρικά μέτρα, αλλά και η ίδια η απόφαση όπου αυτή μπορεί να διορθωθεί.

Θετικές οι συνενώσεις των δήμων

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η συνένωση Βόλου-Νέας Ιωνίας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος;

Η συντριπτική πλειοψηφία των Βολιωτών τάσσεται υπέρ της συνένωσης με τη Νέα Ιωνία. Οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί ανάγκη της εποχής μας. Το περίεργο είναι ότι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι θετικότεροι από ότι αυτοί της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης. Σε κάθε περίπτωση όμως τα ποσοστά είναι συντριπτικά. Πιθανώς αν στο δείγμα περιλαμβανόταν και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας τα ποσοστά να ήταν διαφορετικά, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι απολύτως βέβαιο.

Τα συνοικιακά συμβούλια ως θεσμός αποκέντρωσης

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι τα συνοικιακά συμβούλια θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στις συνοικίες;

Η συζήτηση που ξεκίνησε στο δημοτικό συμβούλιο για την επαναλειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία. Η πόλη μεγαλώνει και οι πολίτες νιώθουν ότι δεν έχουν εύκολη και καθημερινή πρόσβαση στη διοίκηση του Δήμου. Με ένα θεσμό κοντινότερο στη γειτονιά τους και στο σπίτι τους πιστεύουν ότι θα μεταφέρουν τα καθημερινά τους προβλήματα πιο εύκολα στους αρμόδιους φορείς του δήμου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών ο θεσμός των συνοικιακών συμβουλίων γίνεται όλο και πιο αναγκαίος όσο η πόλη μεγαλώνει και οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονται.

Οι πολίτες και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συμβάλλει στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων;

Ενα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 65% θεωρεί θετική τη συμβολή του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων. Ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 12,8%, που μπορεί να εξηγηθεί με πλήθος επιχειρημάτων, θεωρεί ότι η εφημερίδα δεν συμβάλλει στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, ενώ ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 22,9% δίνει την απάντηση «δεν ξέρω, δεν απαντώ», ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογικό, αφού από παλιότερες εξίσου αξιόλογες μετρήσεις προκύπτει ότι τοπικές εφημερίδες διαβάζει περίπου το 50% των πολιτών, που για τη Μαγνησία είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Σε ποιο κυρίως τομέα (θεματολογία) πρέπει να ρίξει το βάρος της η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ;

Πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνουν το δρόμο όχι μόνο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα του τοπικού Τύπου. Το υψηλό ποσοστό προτίμησης στα τοπικά θέματα δείχνει ότι οι πολίτες για τα υπόλοιπα θέματα διαθέτουν πλέον κι άλλες πηγές ενημέρωσης. Αποτελεί θέμα προς συζήτηση η ανάδειξη στη δεύτερη θέση των ζητημάτων περιβάλλοντος με ποσοστό 21,3%. Επίσης από τις απαντήσεις των πολιτών συνάγεται το συμπέρασμα για το πολύ χαμηλό τους ενδιαφέρον σχετικά με τα αμιγώς πολιτικά θέματα με 3,3%! Πρόκειται για την απόλυτη απαξίωση της πολιτικής. Το χαμηλό ποσοστό των αθλητικών θεμάτων με ποσοστό 1,8% δεν απηχεί την πραγματικότητα, γι’ αυτό και η GPO για το συγκεκριμένο τομέα δεν έδωσε ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού θεωρεί το δείγμα για τα αθλητικά επισφαλές, εφόσον γι’ αυτό ενδιαφέρονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά οι νεότεροι σε ηλικία πολίτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου