ΤΟΠΙΚΑ

Μετράει τις πληγές του το οδικό Δίκτυο Πηλίου

μετράει-τις-πληγές-του-το-οδικό-δίκτυο-634934

Καθιζήσεις, κατολισθήσεις και διαβρώσεις οδοστρωμάτων από αλάτι

Πολλαπλές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βατότητας και ασφάλειας, απαιτούνται σε πολλά σημεία του οδικού κυκλώματος Πηλίου, το οποίο μετράει τις πληγές του από τη φετινή βαρυχειμωνιά.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Απ. Κοντογιώργου με στελέχη τεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα, να ιεραρχηθούν και να αντιμετωπιστούν το συντομότερο.

«Το οδικό κύκλωμα Πηλίου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Δήμο μας, δηλαδή από Χορεύτρα μέχρι το Πουρί και μέχρι το Χιονοδρομικό, χρήζει παρεμβάσεων. Μιλάμε για το 70% του συνολικού δικτύου στο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί διάφορες φθορές. Η φετινή βαρυχειμωνιά επέτεινε πολλά προβλήματα και πλέον γίνεται πιεστική η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους», αναφέρει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο Αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου που παρουσίασε έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων στη σύσκεψη με τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας.

«Εκτός από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης οδοστρωμάτων που υπέστησαν μεγάλες φθορές και διαβρώσεις από το αλάτι που έριχναν τα εκχιονιστικά, στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, υπάρχουν ανάγκες για τεχνικά έργα όπως στο 48ο χιλιόμετρο, στη θέση Μαβρούτσα όπου παρατηρήθηκε νέα καθίζηση, αλλά και ανάγκες απομάκρυνσης βράχων και φερτών υλών από κατολισθήσεις στα πρανή, τοποθέτησης νέων μεταλλικών στηθαίων, αντικατάστασης φθαρμένων πινακίδων, νέων διαγραμμίσεων κ.α.», τονίζει ο κ. Κοντογιώργος.

«Οι διαμαρτυρίες κατοίκων και διερχομένων είναι πολλές», συμπληρώνει ο κ. Κοντογιώργος, ζητώντας τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων.

Δεν επαρκούν οι πιστώσεις

Ανεπαρκείς σε σύγκριση με τα αιτήματα των Δήμων για οδικά έργα, είναι οι κρατικές πιστώσεις που έχουν διατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ήδη έχει ζητηθεί ενίσχυση των κωδικών για να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Μαγνησία.

«Υπεγράφη ήδη η σύμβαση για ασφαλτικά στην ηπειρωτική Μαγνησία, ύψους 500.000 ευρώ και ακολουθούν εργολαβίες 500.000 ευρώ για μεταλλικά στηθαία και κάθετες σημάνσεις, 129.000 ευρώ για ηλεκτροφωτισμό, 70.000 για διαγραμμίσεις, 150.000 ευρώ για κοπή χόρτων κ.α. Ζητάμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αυξημένες πιστώσεις καθώς οι εγκεκριμένες δεν καλύπτουν τα προβλήματα από τη βαρυχειμωνιά που επιδείνωσαν παλιότερα προβλήματα.

Με τις διαθέσιμες πιστώσεις και μέχρι να εγκριθούν τα αιτήματα για επιπλέον χρηματοδοτήσεις, ιεραρχούμε τις ανάγκες για διαθέτουμε, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης όλων των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τα κονδύλια που έχουμε, μέσα από εργολαβίες.

Υπάρχουν πολλά αιτήματα από Δήμους, καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη και θα προσπαθήσουμε, με πνεύμα δικαίου και αντικειμενικής αξιολόγησης των αναγκών, να αντιμετωπίσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι συγκεκριμένοι, το γνωρίζουν και οι Δήμοι και όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες και προγραμματισμό θα προχωρήσουμε αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των ζημιών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου