ΤΟΠΙΚΑ

Στο Αirbnb 1.278 ακίνητα στη Μαγνησία

στο-αirbnb-1-278-ακίνητα-στη-μαγνησία-634920

Προβληματισμός στη συνέλευση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας

Η ραγδαία αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που μεταφράζεται σε 1.278 ακίνητα στη Μαγνησία, τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση μέσω του Αirbnb, υπογραμμίστηκε στη γενική συνέλευση και την κοπή πίτας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του «Παρκ», οι ιδιοκτήτες των 1.000 περίπου τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, προτάσσοντας τα κοινά αιτήματα που ζητούν επειγόντως ικανοποίηση.

Κορυφαία θέση στη λίστα των προβλημάτων κατέχει το μείζον αίτημα της θέσπισης πλαισίου λειτουργίας για τα καταλύματα που λειτουργούν με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και το ζήτημα της φορολογίας που αποτελεί βραχνά για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σπύρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Θεσσαλίας, υπογράμμισε ότι «μας προβληματίζει η ραγδαία αύξηση των σπιτιών και διαμερισμάτων που νοικιάζονται μέσω του συστήματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εφτασε η ώρα να θεσπιστούν κανόνες στη λειτουργία τους και να αδειοδοτούνται όπως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι είναι δυσβάσταχτη η φορολογία που επιβάλλεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αύξηση της φορολογίας, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται με βάση το καθαρό εισόδημα, αποτελούν βραχνά για τους επαγγελματίες.

Απολογισμός δράσης

Στον απολογισμό δράσης του 2018 υπάρχουν θετικά στοιχεία και παράπλευρες απώλειες στον χώρο του τουρισμού, που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην έναρξη της περσινής θερινής σεζόν.

Ιδιαιτέρως θετική είναι η αυξητική τάση που σημειώθηκε στην κίνηση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, ενώ στα αρνητικά στοιχεία της περσινής σεζόν καταγράφονται τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Σπύρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά με θετικά στοιχεία την αύξηση των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες και μάλιστα τις πρώτες πέντε θέσεις από πλευράς ποσοστών, αλλά και ραγδαίας αύξησης τουριστών από το Ισραήλ». Η Γαλλία διατήρησε τα ποσοστά της, αλλά σημειώθηκε μείωση από τη Γερμανία.

Το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε κομβικό σημείο της συνάντησης, με το σύνολο των επαγγελματιών να συμπαρατάσσεται με το κοινό αίτημα για θέσπιση κανόνων λειτουργίας από την Πολιτεία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας, ο α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, του ΕΟΤ και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου