ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητές επιμένουν… χωρίς τεστ ~ Επιστολές «φασον» λαμβάνουν σχολεία

αρνητές-επιμένουν-χωρίς-τεστ-επιστ-633952

Στον… βρόντο εκκλήσεις εκπαιδευτικών προς μαθητές και γονείς – Σε κατάληψη και χθες τρεις σχολικές μονάδες στον νομό

Για μάθημα χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε τεστ αυτοδιάγνωσης επιχείρησαν και χθες να προσέλθουν μαθητές σε λύκεια της Μαγνησίας. Μαθητές – αρνητές των τεστ απομονώθηκαν σε ειδικό χώρο και κλήθηκαν οι γονείς τους να τους παραλάβουν, ενώ σε βάρος τους βεβαιώθηκαν απουσίες.

Η δεύτερη ημέρα των διά ζώσης μαθημάτων στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια του νομού βρήκε ορισμένους να συνεχίζουν να αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ αλλά να επιχειρούν να μπουν στις αίθουσες για μάθημα. Συνολικά οι αρνητές των τεστ είναι μόλις 14 μαθητές των ημερησίων γενικών και επαγγελματικών λυκείων και τέσσερις των απογευματινών γενικών και επαγγελματικών λυκείων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπο Σταχτέα, διευθυντές των σχολείων επιχείρησαν να συζητήσουν με αρνητές μαθητές για την αναγκαιότητα των τεστ και των μέτρων που τηρούνται. Ζήτησαν μάλιστα να συναντήσουν και γονείς προκειμένου να έχουν συζήτηση μαζί τους, οι δεύτεροι όμως δεν ανταποκρίθηκαν. «Θα μας ευχαριστούσε αν πείθονταν οι μαθητές και οι γονείς τους για την αναγκαιότητα των τεστ. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή χάνουν μαθήματα χωρίς λόγο. Η διαδικασία του τεστ είναι πολύ απλή. Επιπλέον θα αισθανθούν τόσο οι ίδιοι ασφαλείς όσο και το υπόλοιπο περιβάλλον στο σχολείο, ακόμη όμως και τα μέλη της οικογένειάς τους», σχολίασε ο κ. Σταχτέας.

Οι ελάχιστοι πάντως που πήγαν στο σχολείο επιμένοντας να μπουν για μάθημα χωρίς τεστ, έφυγαν μετά από λίγη ώρα. «Δεν υπήρχε λεκτική αντίδραση, δεν υπήρχε ειρωνεία», ανέφερε ο κ. Σταχτέας.

Χθες, στις τάξεις επέστρεψαν και μαθητές που για κάποιους λόγους απουσίασαν κατά την πρώτη ημέρα των δια ζώσης μαθημάτων. «Ολοι προσήλθαν επιδεικνύοντας το τεστ και δεν είχαμε νέο θετικό κρούσμα», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Εντυπα «φασόν»

Ωστόσο, τόσο στα λύκεια όσο και στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας συνεχίζουν να καταφθάνουν έντυπα «φασόν» μέσω δικηγορικών γραφείων με τα οποία γονείς ζητούν να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους στα σχολεία χωρίς τεστ.

Επικαλούνται συνταγματικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες και ζητούν εξαίρεση από τον… κανόνα, κάτι το οποίο όμως δεν μπορούν να κάνουν δεκτό διευθυντές σχολικών μονάδων που ενεργούν με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Επιστράφηκαν τεστ

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επιστράφηκαν χθες περισσότερα από 50 τεστ από τα εσπερινά λύκεια. Πρόκειται για τεστ αυτοδιάγνωσης που είχαν μοιραστεί στα Εσπερινά μέσω κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, προκειμένου να τα παραλάβουν οι μαθητές και να υποβληθούν σε τεστ πριν την έναρξη των μαθημάτων, προχθές το απόγευμα.

Μαθητές των εσπερινών κλήθηκαν να παραλάβουν από τα σχολεία τους τα τεστ, καθώς είναι ενήλικες και οι ΑΜΚΑ τους δεν είχαν περαστεί στην πλατφόρμα για τη δωρεάν χορήγησή τους απευθείας από τα φαρμακεία.

Ωστόσο, κάποιοι μαθητές είτε δεν θα συνεχίσουν μαθήματα, είτε θα κάνουν χρήση των απουσιών τους και αρκετά τεστ έμειναν αδιάθετα, με αποτέλεσμα τα σχολεία να τα επιστρέψουν στη Δ.Δ.Ε. ως όφειλαν.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σταχτέα, από χθες το απόγευμα άνοιξε η πλατφόρμα για τη δωρεάν χορήγηση των τεστ μέσω φαρμακείων και για τους ενήλικες μαθητές των εσπερινών, οι οποίοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα κληθούν εκ νέου να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα, πριν επιστρέψουν στις τάξεις.

Πρόβλημα με καθηγητές διοικητικούς

Ολοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία εντάσσονται στην πλατφόρμα για τη δωρεάν χορήγηση τεστ αυτοδιάγνωσης, ωστόσο σε μία προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού, υπάρχει μικρή μειοψηφία καθηγητών που δεν μπορεί να προμηθευτεί τεστ.

Πρόκειται για καθηγητές που προσφέρουν διοικητικό έργο στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και οι οποίοι δεν εντάσσονται ούτε στους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς των σχολείων ούτε στους διοικητικούς των διευθύνσεων και μένουν εκτός πλατφόρμας.

Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας που έθιξε το ζήτημα στο Υπουργείο Παιδείας, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα.

Καταλήψεων συνέχεια και κατά τη δεύτερη ημέρα των μαθημάτων

Χθες, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις σε τρεις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας, από μαθητές που αντιδρούν στο άνοιγμα των σχολείων και στη μη… λειτουργία των καφετεριών για να χαλαρώνουν.

Σε κατάληψη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βρέθηκαν τα 1ο Γενικό και 1ο Επαγγελματικό Λύκεια Ν. Ιωνίας, ενώ σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου προκειμένου να πειστούν οι μαθητές για επιστροφή στο μάθημα, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.

Στα σχολεία που κλείδωσαν λουκέτα, τα μαθήματα έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης και όσοι δεν συμμετείχαν έλαβαν απουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου