ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος ζωής για τα εγκαταλελειμμένα Ι.Χ.

τέλος-ζωής-για-τα-εγκαταλελειμμένα-ι-χ-851206

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη η σύμβαση συνεργασίας με την Εταιρία Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων που λειτουργεί στο Κρόκιο του Αλμυρού για τη συλλογή, απόσυρση, ανακύκλωση και καταστροφή οχημάτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή που είναι διάρκειας ενός χρόνου, ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση του χαρακτηρισμού εγκαταλελειμμένων οχημάτων τέλους κύκλου ζωής ως στερεών αποβλήτων, με την τοποθέτηση σχετικού σήματος και με τη διαδικασία περισυλλογής τους.

Η συλλογή των οχημάτων αυτών από τα σημεία που εγκαταλείφθηκαν θα γίνεται με ευθύνη του Δήμου και, αφού συγκεντρώνονται από 5-7 οχήματα σε χώρο που θα ορίσει ο Δήμος, θα μεταφέρονται στο Κέντρο Συλλογής με ευθύνη της Εταιρίας Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης των οχημάτων αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς είναι φανερό ότι τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στον κεντρικό ιστό της πόλης πολλές φορές μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης αφενός και αφετέρου αποτελούν αισθητική ρύπανση.
Τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει αποσύρει από την πόλη 150 περίπου οχήματα, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι «προς απόσυρση» άλλα 30 αυτοκίνητα.
Στο αρμόδιο Τμήμα της υπηρεσίας εξάλλου βρίσκονται καταγεγραμμένα άλλα 220 οχήματα, τα οποία εκτιμάται ότι εφόσον ξεκινήσει η συνεργασία με το Κέντρο Συλλογής θα «ενταχθούν» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η Μονάδα συλλογής στο Κρόκιο είναι η μοναδική στη Μαγνησία. Τα αποσυρμένα οχήματα μεταφέρονται στο κέντρο επεξεργασίας της ΕΔΟΕ στη Λάρισα, όπου γίνεται ανάκτηση υλικών (υγρά, μπαταρίες, παρμπρίζ, ζαντολάστιχα, καταλύτες, μηχανή, σασμάν) και ό,τι απομένει, μεταφέρεται στην πρέσα για παλιοσίδερα.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι παραγωγοί των οχημάτων υποχρεώνονται να οργανώνουν ή να συμμετέχουν σε ατομικά ή συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των οχημάτων και να προωθούν την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης, με την οργάνωση συστημάτων συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης και αξιοποίησης των ΟΤΚΖ και αποβλήτων που συνίστανται σε μεταχειρισμένα εξαρτήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου