ΤΟΠΙΚΑ

Νέα κρούσματα αλλεργίας σε σχολεία

νέα-κρούσματα-αλλεργίας-σε-σχολεία-632869

Εξομαλύνθηκε η κατάσταση στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας ~ Αυτοψίες σε σχολεία και συστάσεις στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου, από τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας

Και νέα κρούσματα αλλεργίας σε μαθητές σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος, σημειώθηκαν χθες. Εκτός από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, όπου το κρούσμα ήταν ομαδικό και αφορούσε σε 100 μαθητές εκ των οποίων οι τέσσερις διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, μεμονωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας αλλά και από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κοκκινίλες, φουσκάλες και έντονος κνησμός… Τα συμπτώματα αντιμετώπισαν κι άλλοι μαθητές σχολείων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, όπου τα περιστατικά ήταν ομαδικά και το σχολείο είχε παραμείνει κλειστό, χθες λειτούργησε κανονικά. Σύμφωνα με το Διευθυντή, Γιάννη Σαλαμουρίδη η διάγνωση ήταν η εξής: αλλεργία από πεύκα και από κάμπιες.

Στο σχολείο εκτός από τις προφορικές οδηγίες, στάλθηκε και ενημερωτικό έγγραφο βάσει του οποίου θα πρέπει να γίνει καθαρισμός και απολύμανση του σχολείου, οι χώροι να αερίζονται τακτικά και οι μαθητές να φροντίζουν σχολαστικά για την υγιεινή τους και να αποφεύγουν την έκθεση στη γύρη και την κατανάλωση ζαχαρωδών.

«Η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία όλων των φορέων, της σχολικής επιτροπής, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου Βόλου αλλά και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Σαλαμουρίδης.

Ωστόσο, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας δεν ήταν οι μοναδικοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Μεμονωμένα περιστατικά σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρθηκαν και στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, οι μαθητές του οποίου είχαν πάει προχθές περίπατο στο Ελικοδρόμιο, αλλά και στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου. Ηταν όμως αριθμητικά λιγοστά.

Αυτοψίες και συστάσεις στη Δ. Πρασίνου

Με αφορμή τα κρούσματα αλλεργίας σε μαθητές των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Ν. Ιωνίας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων με κλιμάκιο διενήργησε επιτόπια αυτοψία στα σχολεία, που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα των μαθητών και άμεσα προέβη σε ενημέρωση των Διευθυντών των σχολείων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Επίσης, εγγράφως ενημερώθηκε η Σχολική Επιτροπή και η Διεύθυνση Πρασίνου για την καταστροφή των καμπιών από τα πευκόδενδρα, που υπάρχουν στις αυλές των σχολείων και στα πάρκα της πόλης. Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενημερώθηκε για τα μέτρα πρόληψης έναντι των αλλεργιών για ενημέρωση όλων των σχολείων του Νομού μας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων συστήνει στους πολίτες μέτρα πρόληψης έναντι των αλλεργικών παθήσεων, μιας και διανύουμε εποχή με εξάρσεις στις αλλεργίες, τα εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνους παράγοντες, γύρη, τσίμπημα υμενοπτέρων, τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες, ιδιαίτερα όσοι έχουν ιστορικό αλλεργίας.
  • Τα υμενόπτερα είναι ιδιαίτερα επιθετικά σε θερμό, υγρό περιβάλλον και κυρίως τις απογευματινές ώρες.
  • Αποφυγή της χρήσης αρωμάτων, λακ και αρωματικών αντηλιακών λαδιών, που προσελκύουν τα υμενόπτερα.
  • Μείνετε μακριά από αλλοιωμένα φρούτα, κάδους απορριμμάτων, ανθισμένα λουλούδια, πευκόδενδρα κ.λ.π.
  • Μην περπατάτε χωρίς υποδήματα.
  • Μην εκτίθεται τα τρόφιμα στον αέρα, που προσελκύουν επικίνδυνα έντομα, π.χ. σφήκες
  • Προσοχή κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.
  • Να αποφεύγουν το κλάδεμα, το κόψιμο των χόρτων και την αποκομιδή απορριμμάτων, τα άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργίας.
  • Να αερίζονται συχνά τα σπίτια και να καθαρίζονται με υγρό καθαρισμού οι επιφάνειες και τα αντικείμενα, για απομάκρυνση της σκόνης.
  • Να αερίζονται καθημερινά τα κλινοσκεπάσματα από ακάρεα, καθώς και τακτικό τίναγμα των χαλιών.
  • Να συντηρούνται και να καθαρίζονται τα κλιματιστικά.
  • Η τυποποιημένη διατροφή πλούσια σε συντηρητικά και χρωστικές, η αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους και η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνουν την πιθανότητα των αλλεργικών παθήσεων.
  • Απευθύνεστε άμεσα στον ειδικό γιατρό για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (εξανθήματα, κνησμός, δύσπνοια, γαστρεντερικές διαταραχές κ.λ.π.) των αλλεργικών παθήσεων.
  • Τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας να φέρουν ΠΑΝΤΑ μαζί τους τα συνιστώμενα φάρμακα από το ιατρό τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου