ΤΟΠΙΚΑ

Καταστράφηκαν ακατάλληλα κρέατα

καταστράφηκαν-ακατάλληλα-κρέατα-851206

Σε καταστροφή οδηγήθηκαν 104 κιλά κρέατος και παραπροϊόντα, καθώς και τρία κιλά κρεατοσκευάσματα τα οποία διαπιστώθηκε από ελέγχους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Μαγνησίας ότι είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Στη διάρκεια των αστυκτηνιατρικών ελέγχων που διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο έγιναν 17 δειγματοληψίες για το πρόγραμμα καταλοίπων σε τρόφιμα, όπως κρέας, αυγά και μέλι, τα οποία δειγματίστηκαν για αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Έλεγχος έγινε σε πέντε εγκαταστάσεις τροφίμων και σε 13 καταστήματα τροφίμων.
Σε δύο περιπτώσεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν νωπά προϊόντα στην κατάψυξη και συγκεκριμένα 104 κιλά κρέατα και παραπροϊόντα και τρία κιλά κρεατοσκευάσματα.
Τα κατασχεθέντα κρέατα και σκευάσματα οδηγήθηκαν σε καταστροφή ως μη ασφαλή τρόφιμα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ οι εκθέσεις διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Κλιμάκια της υπηρεσίας «σαρώνουν» την αγορά ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης εντείνονται ενόψει των εορτών, σύμφωνα και με εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις Νομαρχίες.
Το υπουργείο αναφέρει ότι παρατηρείται συχνά να διατίθεται στην αγορά προς πώληση σφάγια, τα οποία φέρουν ρύπους και στα οποία οι σημάνσεις της καταλληλότητας, της κατηγορίας και της προέλευσης είναι παντελώς δυσανάγνωστες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημαίνεται, αποτέλεσμα είναι να μολύνονται τα σφάγια, να μειώνεται η διατηρησιμότητά τους, να υποβαθμίζεται η ποιότητα και να καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η διαπίστωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και τους καταναλωτές της κατηγορίας των σφαγίων, το σφαγείο και η χώρα προέλευσης και τα λοιπά στοιχεία που αναγράφονται στις σφραγίδες.
Το υπουργείο σημειώνει ότι το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο εμφανίζεται οξύτερο κατά τις περιόδου των εορτών, οπότε είναι αθρόες οι σφαγές των ζώων.
Καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις αστυκτηνιατρικές επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι συνεχείς και λεπτομερειακές, καθώς λόγω της μεγάλης διακίνησης των ζωικών προϊόντων ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών.
Ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του συλλόγου κρεοπωλών την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς κρέατος στην τελική ευθεία προς τις γιορτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου