ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές Φεστιβάλ με τοπικό χρώμα

διεθνές-φεστιβάλ-με-τοπικό-χρώμα-851206

Εντονο τοπικό χρώμα διανθίζει το δεύτερο μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η παρουσίαση του “ΙΜΑGINE” (Τοπίο του Είναι), από την Εστία Θεάτρου Βόλου “Ερινέως”. Η ομάδα του Γιάννη Τράντα θα εμφανιστεί την 16η Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, για να ταξιδέψει το κοινό μέσα από τα κείμενα των
Παπαδιαμάντη, Σεφέρη, Πεντζίκη και Καργάκου, σε εκείνη την Ελλάδα που πάνω στην κινούμενη άμμο της «παγκόσμιας» εποχής μας επιμένει, καταγγέλλει , ονειρεύεται και αναζητά επίπονα την αλήθεια του Είναι της, στη Φύση, στην Πόλη, και στους διαχρονικούς Μύθους της. Η εν λόγω παραγωγή φέρει την σκηνοθετική σφραγίδα του Γιάννη Τράντα και η μουσική επένδυση του Πέτρου Δουρδουμπάκη. Η παραγωγή που συμπίπτει κατά ευτυχή συγκυρία με τα δεκαπεντάχρονα της ομάδας, βασίζεται στα κείμενα: Σαράντου Καργάκου, (Παιδεία: Η ώρα του «Requiem»;), Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, (Τοπίο του Είναι), Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, (Υπό την Βασιλικήν Δρύν), Γιώργου Σεφέρη, (Ερωτικός Λόγος, Θεατρίνοι).
Το 1992 με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Τράντα, (συνιδρυτικό και βασικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου 1977 -1992), δημιουργείται στον Βόλο η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» που ξεκινά μια πρωτότυπη προσπάθεια στο χώρο του Θεάτρου, με στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση, ελληνικών κυρίως, θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων με πανανθρώπινες και διαχρονικές πολιτιστικές ιδέες και αξίες, στηριγμένη στις Αρχές και τους Κανόνες του αρχαιοελληνικού θεάτρου. Μέχρι σήμερα ο «Ερινεώς» έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα καλλιτεχνικές παραγωγές και συμπράξεις, όπου έχουν συμμετάσχει διακόσιοι και πλέον καλλιτέχνες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Τράντα.
Τα ελληνικά – οικουμενικής διάστασης – κείμενα καθόρισαν την μορφή και το περιεχόμενο των παραστάσεων της Εστίας: Όμηρος, Ησίοδος, Ορφικοί, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Νόννος, Απολλώνιος ο Ρόδιος, Διογένης Κυνικός, Αίσωπος, Κ. Παλαμάς, Ρήγας Φεραίος, Κρυστάλλης, Σικελιανός, Λεκατσάς, Μακρυγιάννης, Ρίτσος, Παπαδιαμάντης, Καβάφης, Ελύτης, Σεφέρης, Πεντζίκης, Απόκρυφα Ευαγγέλια, Απόστολος Παύλος, Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης Χρυσόστομος, Δημοτικά και Λαϊκά τραγούδια, Κάλαντα, Μπρεχτ, Λόρκα, Μολιέρος, Στραβίνσκι, Ασίζ Νεσίν, Ναζίμ Χικμέτ, Μαχαμπαράτα κ α.

Ταξίδι στη θάλασσα
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει στις 19 και 20 Ιανουαρίου (επανάληψη στις 26 και 27) με την ομάδα του Νίκου Παρθένη και του Ζαφείρη Κουκουσέλη, που θα εμφανιστεί στις 9 το βράδυ στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση με τίτλο τα «Μυστικά της Θάλασσας», ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και στις θάλασσες του Πλανήτη μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, το λόγο, την εικόνα. Στο μουσικό αυτό αφιέρωμα πρωταγωνιστούν οι : Νίκος Παρθένης, τραγούδι, φωνητικά, κρουστά, Ζαφείρης Κουκουσέλης, πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν, Δημήτρης Μπεφάνης, μπουζούκι, φωνητικά, Παύλος Ζαχόπουλος, κόντρα μπάσο, Δημήτρης Γεράσης, κιθάρα, φωνητικά, Γιώτα Τσιρώνη, τραγούδι, φωνητικά, κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη και χορεύει η Αντζελα Καλαντζή. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Νίκος Παρθένης και Ζαφείρης Κουκουσέλης, ενώ την επιλογή και την συγγραφή των κειμένων υπογράφει ο Νίκος Παρθένης.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, “…γοητεύει, φοβίζει… μαγεύει, απωθεί… θρήνος και χαρά… λύπη και πανηγύρι… αέναη κίνηση… αθανασία… θορυβώδης και βουβή… με τη ζωντάνια των σιωπηλών πλασμάτων που κρύβει μέσα της… ακόρεστα πεινασμένη και γενναιόδωρη… διαθέσιμη και απόμακρη…αρχή και τέλος, δίχως μέση… ερωμένη και παρθένα… κατακτημένη και άβατη… φιλόξενη και άξενη… γέφυρα και χαράδρα… επιφανειακή και αβυσσαλέα… λουσμένη στο φως και βυθισμένη στο σκοτάδι… δίπλα, μέσα, απέναντι, μακριά… ανυπόταχτη σε τρίαινες και θυμιατά… παρηγοριά και απελπισία… Αιγαίο, Ιόνιο, Μεσόγειος, Βόσπορος, Μαύρη Θάλασσα, Ατλαντικός… θάλασσες… ΘΑΛΑΣΣΑ…”.
Ο Νίκος Παρθένης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στο τμήμα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών. Μαθήτευσε στη βυζαντινή μουσική κοντά στους ψάλτες Γ. Βασιλείου και Λ. Ζήτη και διδάχθηκε πολλά για το λαϊκό τραγούδι από τον Αχ. Ματζίρη, τον Χρ. Πουρνάρα, τους Μιλαναίους και άλλους λαϊκούς μουσικούς. Μελέτησε κλασικό τραγούδι με την Κ. Μόρφη στο Ωδείο Ε. Αδάμ στο Βόλο και με την Κ. Δαμασιώτη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε και συναυλίες λυρικού ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με την Πανεπιστημιακή Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Γ. Μάντακα, σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τραγουδώντας κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Σ. Κόγκαν, στα έργα: «Αξιον εστί» του Μ. Θεοδωράκη, «Ρωμαϊκή Αγορά» του Μ. Χατζηδάκι, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γ. Μαρκόπουλου. Συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου στην παράσταση «Οπου και να ταξιδέψω» (Στιγμές και μνήμες Γ. Σεφέρη), σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη, στην οποία ερμήνευσε τα τραγούδια, σε μουσική Δ. Παπαδημητρίου. Εχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση των δίσκων (ανεξάρτητες παραγωγές): «Στο Βόλο και τη Λάρισα» (Αχ. Ματζίρης και Ανφάν Γκατέ Ρεμπέτες), «Στο δρόμο για την Αμορφό» (Θ. Κουτσοβαγγέλης).
Με τον Ζ. Κουκουσέλη έχουν δημιουργήσει καλλιτεχνική ομάδα, με την οποία δίνουν μουσικές παραστάσεις τα τελευταία 15 χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Με την ομάδα αυτή εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη μουσική παράσταση «Αναζητώντας το Χαμένο σανδάλι», στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες», όπου παρουσίασε και δικά του τραγούδια και κείμενα.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου (Κ.Ο.Δ.Β.), του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου (ΚΕ.Μ.Θ.) και για 14 χρόνια μέλος των Δ.Σ. τους (στη δεκαετία 1980 και 90). Εργάζεται ως φιλόλογος σε συνεταιριστικό φροντιστήριο και, παράλληλα, διδάσκει τραγούδι, μαζί με τον Ζ. Κουκουσέλη, στο Τμήμα ελληνικού τραγουδιού στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, καθημερινά 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Για παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, εισιτήρια πωλούνται κατά την ημέρα της παράστασης από το ταμείο του Θεάτρου της Ηλεκτρικής από τις 6 το απόγευμα έως και την έναρξη. Από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου γίνεται κανονικά η προπώληση των εισιτηρίων. Τιμή εισιτηρίου : 20€ και 15€ για τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια. Για πρώτη φορά ισχύει το οικογενειακό εισιτήριο, για τετραμελείς οικογένειες και άνω όπου τα παιδιά έχουν γενική είσοδο 5€, π.χ. για 2 ενήλικες και 2 παιδιά το εισιτήριο προς 50€ αντί των 70€ που είναι η κανονική τιμή των εισιτηρίων.
Πληροφορίες για εισιτήρια δίδονται στα τηλέφωνα 24210 32 818 και 24210 53604
Χορηγός: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ- Μέλος του Ομίλου LAFARGE
Χορηγοί επικοινωνίας: ΤRΤ τηλεόραση – Ράδιο ΒΕΡΑ, εφημερίδα “Ταχυδρόμος”, Δημοτικό Ραδιόφωνο, Ελληνική Ραδιοφωνία Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 FM, ΝΕΤ 105,8, ΕΡΑ Δίκτυο, www.goculture.gr. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Δήμο Βόλου με την οργανωτική ευθύνη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου και τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου, με την υποστήριξη των: Προξενείων Αυστρίας και της Πολωνικής Δημοκρατίας καθώς και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών – IFA. Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου