ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση Μπουκώρου και Λιούπη με τον Μ. Βορίδη για τις ζημιές στο Αν. Πήλιο

συνάντηση-μπουκώρου-και-λιούπη-με-τον-63067

Το θέμα των μεγάλων καταστροφών, από την εντονότατη χαλαζόπτωση, στο σύνολο των καλλιεργειών και ιδιαίτερα στην παραγωγή μήλων στη Ζαγορά και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου έθεσαν, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης.

Ο Υπουργός κατανόησε πλήρως το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να εξετάσει την ταχεία καταβολή του υπόλοιπου ποσοστού αποζημίωσης από τις περσινές ζημιές, προκειμένου από το 65% που έχει αποζημιωθεί μέχρι τώρα, οι παραγωγοί να λάβουν σύντομα και το υπόλοιπο ποσοστό, φθάνοντας το 90-95% αποζημίωσης, προκειμένου να πάρουν μια οικονομική ανάσα. Όσον αφορά στις φετινές ζημιές θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΛΓΑ διαδικασία αποζημίωσης.

Η εκτενής συζήτηση μεταξύ των δύο βουλευτών και του Υπουργού αφορούσε και τα μέτρα ενεργητικής προστασίας που θα έπρεπε να ληφθούν για ένα τόσο σπουδαίο Π.Ο.Π. προϊόν, όπως είναι τα μήλα «Ζαγορίν», ώστε να μην αναγκάζονται κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει και οι αγρότες να μετρούν ζημιές. Ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρηματοδοτεί πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη χαλαζόπτωση και σε συνάντηση που θα συγκληθεί σύντομα, θα αποφασιστούν οι αναγκαίες πολιτικές με συνδυασμό μέτρων ενεργητικής προστασίας, ώστε να προστατευθεί ουσιαστικά και μόνιμα αυτό το ηγετικό προϊόν του Ανατολικού Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου