ΤΟΠΙΚΑ

Casus belli οι αλλαγές στα εργασιακά

casus-belli-οι-αλλαγές-στα-εργασιακά-630322

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» διαμηνύει το Εργατικό Κέντρο Βόλου – Σύσκεψη σωματείων στο Μεταξουργείο

Στο μικροσκόπιο των συνδικάτων μπαίνουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας στα εργασιακά. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επισήμως ξεκαθαρίζει ότι δεν επίκειται καμία αλλαγή που να θίγει το 8ωρο, τα σωματεία παίρνουν «θέση μάχης», διαμηνύοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί «casus belli».

Με φόντο μάλιστα την Εργατική Πρωτομαγιά προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις σε μία προσπάθεια να πιέσουν το υπουργείο Εργασίας, το οποίο βγάζει σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο.

Σε τοπικό επίπεδο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου με ανακοίνωσή του κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα και διαμηνύει προς την κυβέρνηση ότι σχεδιασμοί που βάλλουν κατά των κατακτήσεων της εργατικής τάξης δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Για μια άθλια μεταπολιτευτική «πρωτιά» έχει από χθες να… καυχιέται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς είναι η μοναδική που αποτόλμησε να καταργήσει την πιο ιερή, την πιο αιματοκερδισμένη κατάκτηση των εργαζομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τον Κόσμο ολόκληρο: το 8ωρο.

Άξιος συνεχιστής του θατσερικού νεοφιλελευθερισμού, ο πρωθυπουργός, με ένα νομοσχέδιο έκτρωμα και σχεδιάζοντας την υπόγεια παράκαμψη των συμβάσεων εργασίας και των σωματείων, προωθεί την διευθέτηση του χρόνου εργασίας 10 ωρών ημερησίως με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.

Ο στόχος προφανής: να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του στο μεγάλο Κεφάλαιο και να ανοίξει διάπλατα την νομοθετική κερκόπορτα για την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του υγειονομικού μπάχαλου και της εργασιακής ομηρείας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, με το αναποτελεσματικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, προχωρεί ένα ακόμα βήμα πιο πέρα, παραγκωνίζοντας και αποδομώντας το μισό Εργατικό Δίκαιο!

Θεωρώντας προφανώς την διανυόμενη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, και τού καταναγκαστικού εγκλεισμού της ελληνικής κοινωνίας λόγω του λοκ ντάουν, ως την πλέον κατάλληλη για να κάνει τις νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές υπερβάσεις του, κάνει το λάθος να ανοίξει ένα μεγάλο συγκρουσιακό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Τα στραπάτσα της αποτυχημένης πολιτικής του δεν θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι να τα «ισοσκελίσει» με την εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου.

Θα μας βρει απέναντι και μέχρις ότου αποσύρει το νομοσχέδιο έκτρωμα.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, που σε λίγο τιμούμε και αποτελεί σύμβολο αγώνα, με εμβληματικό της κατακτημένο δικαίωμα το οκτάωρο, θα είναι και πάλι αυτή που θα στείλει στα φαντάσματα του νεοφιλελευθερισμού τις πρέπουσες απαντήσεις».

Σύσκεψη ταξικών σωματείων

Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου & Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της περιοχής, για την οργάνωση του αγώνα μπροστά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπαίθρια στο Μεταξουργείο, μέσα από τις ομιλίες ταξικών συνδικαλιστών αποφασίστηκε ο απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, καθώς η 1η Μαΐου συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο.

Την εισήγηση έκανε ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα σωματεία, σε όλη την εργατική τάξη, με αφορμή το νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών και το οποίο όπως ανέφερε «είναι αιτία πολέμου».

Τοποθετήσεις στη σύσκεψη έγιναν επίσης από την Εύη Καρυδάκη πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας που αναφέρθηκε στα σχέδια ιδιωτικοποίησης μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών και το τι σημαίνει αυτό για τους δημότες και από τον Γιώργο Ρούσσα πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, που μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην υγεία, για την καθυστέρηση των εμβολιασμών συνταξιούχων και την ταλαιπωρία μετακίνησης στα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας του νομού.

Η γγ του συνδικάτου Μετάλλου Χρυσούλα Τασολάμπρου στις συνέπειες που θα έχει στους εργαζόμενους η υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο Βασίλης Κυριακίδης, φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής μίλησε για τα κλειστά Πανεπιστήμια και τις συνέπειες του νέου νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορο/υπαλλήλων έκανε αναφορά στις εργασιακές σχέσεις στο εμπόριο με αναστολές και κλειστά καταστήματα, καθώς επίσης και για τις συνέπειες της πανδημίας στο κλάδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου