ΤΟΠΙΚΑ

Εμφάνιση επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας σε φυτά τριανταφυλλιάς

εμφάνιση-επιβλαβούς-οργανισμού-καρα-630183

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, διακινητές, παραγωγούς, γεωπόνους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κ.α.) για την παρουσία/προσβολή του βακτηρίου Ralstonia solanacearum σε φυτά τριανταφυλλιάς.

Το βακτήριο έχει ένα μεγάλο εύρος ξενιστών που περιλαμβάνει καλλιεργούμενα και καλλωπιστικά φυτά, καθώς και ζιζάνια. Το βακτήριο εισέρχεται σε μία φυτωριακή μονάδα με μολυσμένο φυτικό υλικό, με το νερό της άρδευσης καθώς και με μηχανικά μέσα.

Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά όμως τα προσβεβλημένα φυτά στο αρχικό στάδιο της ασθένειας εμφανίζουν μάρανση υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών που γίνεται μη αναστρέψιμη σε προχωρημένο στάδιο και οδηγεί στο θάνατο του φυτού. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα για το βακτήριο.

Οι παραγωγοί για να αποφύγουν μεγάλες απώλειες ή και καταστροφή της παραγωγής τους θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες έχει αναρτηθεί ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην Αρμόδια Αρχή της περιοχής τους, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου