ΤΟΠΙΚΑ

Ισχυρή φονική έκρηξη στη Βηρυτό

ισχυρή-φονική-έκρηξη-στη-βηρυτό-851206

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και ο διοικητής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας της χώρας, Ουϊσάμ Έιντ. Το θύμα ήταν στενός συνεργάτης του αρχηγού του κυβερνητικού συνασπισμού, Σαάντ αλ – Χαρίρι.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους τέσσερις, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 36.
Η έκρηξη έγινε στη χριστιανική συνοικία, Φουρν αλ – Σεμπάκ στην ανατολική πλευρά της Βηρυτού, όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες και διαμένουν διπλωμάτες και ξένοι υπήκοοι.
Από την έκρηξη καταστράφηκαν και πολλά οχήματα, ενώ τα κτίρια της περιοχής υπέστησαν ζημιές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δέκα ημέρες μετά από έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά διπλωματικού οχήματος της αμερικανικής πρεσβείας, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 16. Τα τελευταία τρία χρόνια έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι από βομβιστικές επιθέσεις, κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι με αντι – συριακές θέσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την «αποτρόπαιη» επίθεση κατά του λοχαγού Ουΐσαμ Έιντ, μέλους των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος είχε εμπλακεί στις έρευνες για τις προηγούμενες αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις που συγκλονίζουν το Λίβανο από το 2004.
«Αυτό το έγκλημα είναι μία αποτρόπαιη επίθεση κατά των λιβανικών θεσμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της λιβανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες «να υποστηρίξουν τους νόμιμους λιβανικούς θεσμούς, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας».
Την «άγρια» επίθεση καταδίκασε και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία εκφράζει την ελπίδα οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Διαδηλώσεις πολιτών

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα από φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την Τρίπολη του βορείου Λιβάνου με τη Συρία, μετά τη σημερινή δολοφονία του Ουΐσαμ Εϊντ, μέλους των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας, και τουλάχιστον άλλων εννέα ατόμων σε βομβιστική επίθεση σε χριστιανική συνοικία της ανατολικής Βηρυτού.
Οι διαδηλωτές από το χωριό Ντέιρ Αμαρ, από το οποίο καταγόταν ο Εϊντ, δήλωσαν ότι δεν θα ανοίξουν το δρόμο, παρά μόνον όταν αυτοί που σκότωσαν τον αξιωματικό πληρώσουν για την πράξη τους.

Καταδίκη

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, καταδίκασε τη «σκαιή» επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο Λίβανο, διακρίνοντας σε αυτήν μια νέα απόπειρα για την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής.
«Για άλλη μια φορά, καταδικάζω το συνεχιζόμενο κύμα βομβιστικών επιθέσεων στη Βηρυτό. Είναι σαφές ότι ο κυριότερος στόχος αυτών των επιθέσεων είναι η αποσταθεροποίηση. Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την προώθηση του διαλόγου καλή τη πίστει, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να συνεχίσουν ένα καταστροφικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Την επίθεση στη Βηρυτό καταδίκασε επίσης η Ρωσία, καλώντας το Λίβανο να εκλέξει πρόεδρο το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπει ένα τέλος στην αστάθεια.
Η Συρία, δια στόματος μη κατονομαζόμενης επίσημης πηγής, έσπευσε να καταδικάσει τη βομβιστική επίθεση, αποδίδοντάς την σε «εχθρούς του Λιβάνου».
Στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την επίθεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θέσει τέρμα σε αυτές τις «επανειλημμένες φονικές απόπειρες αποσταθεροποίησης» του Λιβάνου.
Την επίθεση καταδίκασε και η Γερμανία, επισημαίνοντας επίσης ότι παρόμοιες ενέργειες στρέφονται κατά της σταθερότητας του Λιβάνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου