ΤΟΠΙΚΑ

Δεν είναι απλά τα πράγματα

δεν-είναι-απλά-τα-πράγματα-851206

Χωρίς να το επιδιώκουμε, με το χθεσινό δημοσίευμα περί ύπαρξης αρσενικού στο νερό των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΜΒ προκλήθηκε ανησυχία στους καταναλωτές του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αμέσως η ΔΕΥΑΜΒ εμφανίστηκε καθησυχαστική. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ούτε ότι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σκοπίμως προκαλεί ανησυχία ούτε ότι η ΔΕΥΑΜΒ επίσης σκοπίμως καθησυχάζει, αποσιωπώντας κινδύνους.
Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα και δυνητικά άκρως επικίνδυνα. Οι απαντήσεις της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με τις οποίες το αρσενικό που ανιχνεύεται στο τελικό προϊόν, δηλαδή στο νερό που πίνουν οι καταναλωτές, είναι στο 50% των ορίων που έχουν θεσπιστεί, δεν εφησυχάζουν κανένα. Το γεγονός ότι στην πρωτογενή πηγή του αγαθού, δηλαδή στις γεωτρήσεις, καταγράφονται ακόμα και υπερβάσεις των ορίων σε αρσενικό, αποτελεί σήμα κινδύνου. Είναι πάντα σωστοί οι έλεγχοι και η επεξεργασία του νερού που φτάνει στο δίκτυο, ώστε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι; Μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι κάποιες, έστω ελάχιστες φορές, τα πράγματα δεν ξεφεύγουν από τον έλεγχο;
Επιπροσθέτως: με τέτοια τοξικά στοιχεία ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να μιλήσει για υπερβάσεις ορίων ή για ανίχνευση κάτω των ορίων; Δεν έχουν ακούσει οι αρμόδιοι για τις σωρευτικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι και το αρσενικό;
Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα μ΄ όλες τις επιστημονικές επιθεωρήσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μελετάει τη μείωση των ορίων για το αρσενικό στο 50% από τις σημερινές τιμές, δηλαδή σε ποσότητες που σήμερα και η ΔΕΥΑΜΒ παραδέχεται ότι υπάρχουν στο δίκτυο.
Κατά συνέπεια ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εντοπίζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία, είχε την υποχρέωση έναντι των πολιτών να τα παρουσιάσει. Χωρίς αιχμές και υπονοούμενα, όπως και έκανε. Τώρα είναι δουλειά άλλων να κάνουν άλλα πράγματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου