ΤΟΠΙΚΑ

ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ: Με 85 χλμ. έπνεαν οι άνεμοι…

ανεμοθυελλα-με-85-χλμ-έπνεαν-οι-άνεμοι-851206

Καταστροφές, πυρκαγιές, διακοπές ρεύματος, ξεριζωμός δένδρων ήταν η χθεσινή εικόνα που επικρατούσε στο νομό Μαγνησίας λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν και ξεπερνούσαν κατά τόπους τα 10 με 11 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν χθες και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν ακόμη και την τέντα της Αργούς, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου, δεκάδες τζαμαρίες θρυμματίστηκαν, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη του Βόλου, στις 9.58 το πρωί, η ταχύτητα του ανέμου ήταν 83,7 χλμ. την ώρα, κάνοντας αδύνατη ακόμη και την μετακίνηση των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ακόμη και με τα πόδια.
Για σήμερα αναμένονται επίσης θυελλώδεις βορειοδυτικοί-βόρειοι άνεμοι που θα είναι πολύ θυελλώδεις (9 μποφόρ) κυρίως στις περιοχές: Ανατολικό Πήλιο, Αιγαίο, Β. Σποράδες, Ν. Πήλιο.
Ακόμα όμως και στην περιοχή του Βόλου λόγω των καταβατών ΒΔ ανέμων αναμένονται να είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι.
Χθες η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 7 βαθμούς Κελσίου έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και πιθανόν κάτω του μηδενός.
Στο λιμάνι του Βόλου παρέμειναν δεμένα τα πλοία λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν εκτελέστηκαν χθες τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Βόρειες Σποράδες τόσο με υδροπτέρυγα, όσο και με τα επιβατηγά πλοία.

Βλάβες
ΔΕΗ
Οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην ηλεκτροδότηση των περιοχών Συκής, Σπαρτιάς Σέσκλου, Τσαγκαράδας. Από το δυνατό άνεμο ακόμη και στύλοι της ΔΕΗ ξηλώθηκαν.
Μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν στη περιοχή του Σωρού, στην Σκόπελο και την Αλόννησο, λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, στα Πλατανίδια, στα Λεχώνια, στη Νέα Αγχιάλο, σε οικισμό της Πορταριάς. Μέχρι αργά το βράδυ συνεργεία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, ενώ όπου αυτό δεν κατέστη δυνατό θα συνεχίσουν σήμερα.

Πυροσβεστική
Δεκατρείς κλήσεις για δέντρα και κλαδιά δέντρων που κατέπεσαν από την ανεμοθύελλα δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, προκειμένου να επέμβει, ενώ 22 κλήσεις αφορούσαν σε θρυμματισμό τζαμιών, ξήλωμα ταμπελών ακόμη και κάγκελων. Πέντε οχήματα με 12 άνδρες από τις 10 το πρωί έως τις 3 περίπου το μεσημέρι, προσπαθούσαν να παραστούν προκειμένου να προσφέρουν την βοήθεια τους σε όλα τα περιστατικά.

Συμβάντα
Δέντρα, στέγες, κεραμίδια, πρόχειρες κατασκευές, ακόμη και φωτεινούς σηματοδότες «σήκωσαν» οι δυνατοί άνεμοι στη Μαγνησία.
Από το πολεοδομικό συγκρότημα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε για περίπου 35 μικροσυμβάντα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούσαν σε πτώσεις δέντρων.
Ο λυσσαλέος αέρας… έκλεισε μέχρι και την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου. Από τον άνεμο έπεσε μέρος πρόχειρα κατασκευασμένου υπόστεγου, κοντά στην κεντρική είσοδο, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα η υποδοχή των επισκεπτών του Αχιλλοπούλειου να γίνεται από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών επί της οδού Αθανασάκη. Άμεσα συνεργεία απεκατέστησαν τη ζημιά.
Στον περιφερειακό, στο ύψος των Μελισσατίκων, από τον δυνατό αέρα ξεκόλλησε πινακίδα και προσγειώθηκε στο δρόμο, χωρίς ευτυχώς να αναφερθεί ζημιά.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έβγαλαν πολλούς δήμους εκτός του δικτύου ηλεκτροδότησης, ενώ προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προκλήθηκε σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου από την πτώση κορμών.
«Συναγερμό» είχε σημάνει για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας η πρόγνωση για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Από νωρίς το πρωί, η υπηρεσία τέθηκε σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ με την έναρξη των θυελλωδών ανέμων ξεκίνησε ο συντονισμός της επιχείρησης για την αποκατάσταση ζημιών.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Χαρ. Τσαμπάζη, διακοπή ρεύματος προκλήθηκε στο δήμο Αφετών, ενώ συνεχόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ταλαιπώρησαν τους κατοίκους της Αργαλαστής. Μέσα στην Αργαλαστή πολλά δέντρα «λύγισαν» στη μανία των ανέμων, ενώ στο Λεφόκαστρο καταστροφές προκλήθηκαν σε στέγες κατοικιών, μέρος των οποίων ξηλώθηκαν, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί. Από την στέγη του σχολείου Αργαλαστής, αποκολλήθηκαν κεραμίδια.
Δέντρα ξεριζώθηκαν και στις Μηλιές, ενώ στην περιοχή της Μπούφας ο άνεμος έριξε δύο φωτεινούς σηματοδότες κοντά σε αγροτική τοποθεσία.
Το οδικό δίκτυο έκλεισε προσωρινά από το Καράβωμα έως τη Ζαγορά, όταν περίπου έξι κορμοί δέντρων «έφυγαν» από τη θέση τους και προσγειώθηκαν στο οδόστρωμα.
Η Ζαγορά επίσης ήταν μία από τις περιοχές του Πηλίου, η οποία έμεινε προσωρινά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε κάθε περίπτωση, συνεργεία των δήμων και σε άλλες περιπτώσεις του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ή της ΔΕΣΕ έσπευσαν για την αποκατάσταση των ζημιών και την απομάκρυνση των δέντρων από το οδικό δίκτυο. Έως αργά, στο μεταξύ, συνεργεία της ΔΕΗ κατέβαλαν προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών που σημειώνονταν στον δίκτυο ηλεκτροδότησης.
«Τα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και αύριο. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, όπως και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και μηχανήματα ιδιωτών για το ενδεχόμενο που κριθεί αναγκαίο ότι χρειάζεται να βοηθήσουν», ενημέρωνε χθες ο κ. Τσαμπάζης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου