ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για τα λατομεία στη Συκή

πράσινο-φως-για-τα-λατομεία-στη-συκή-627893

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία των λατομείων στη Συκή

Πράσινο φως άναψε για τους περιβαλλοντικούς όρους (ΑΕΠΟ) για τα λατομεία στη Συκή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους ανοίγει ο δρόμος για την νόμιμη επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων μετά από χρόνια.

«Περιμένουμε να καθαρογραφτεί η απόφαση πριν προχωρήσουμε στην έγκριση της τεχνικής μελέτης που είναι ένα διαδικαστικό πλέον ζήτημα, από τη στιγμή που ξεπεράστηκε ο σκόπελος της ΑΕΠΟ. Στη συνέχεια θα εκδώσουμε άδεια από το Δασαρχείο πριν ανέβουν οι μπάρες για την επαναλειτουργία των λατομείων. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε με νομιμότητα και διαφάνεια τις διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Μιτζικός.

Τα λατομεία της Συκής είναι τα μοναδικά που δεν λειτουργούν μετά το κλείσιμο όλων των λατομικών χώρων προκειμένου να νομιμοποιηθούν. Εως το καλοκαίρι του 2019 από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου είχαν αδειοδοτηθεί τα λατομεία Νεοχωρίου και Καλαμακίου και είχε κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και για τη Συκή προκειμένου να εκδοθεί άρση απαγόρευσης και άδεια λειτουργίας του χώρου, ο οποίος ανήκει μεν στον δήμο ωστόσο θα εκμεταλλευτεί ο συνεταιρισμός λατόμων Συκής που έχει συσταθεί.

Μάλιστα το θέμα των λατομείων Συκής απασχόλησε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει λεηλασία από αγνώστους οι οποίοι άγνωστοι εισέρχονται νύχτα στον χώρο των λατομείων και προχωρούν σε εξόρυξη υλικών τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν σε άλλους χώρους για επεξεργασία, την ίδια ώρα που επαγγελματίες λατόμοι- μέλη του συνεταιρισμού της περιοχής είναι άνεργοι.

Μάλιστα συνεργείο του Δήμου είχαν εγκαταστήσει και μπάρες για να απαγορεύσουν την πρόσβαση παράνομων που εισβάλλουν στον χώρο που τυπικά είναι κλειστός λόγω έλλειψης άδειας και προχωρούν σε εξορύξεις υλικών.

Το στοίχημα είναι πλέον να προχωρήσουν γρήγορα οι υπόλοιπες διαδικασίες μέχρι την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων και να επιστρέφουν οι άνεργοι λατόμοι στην εργασία τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου