ΤΟΠΙΚΑ

Με την πλάτη στον τοίχο οι νοσοκομειακοί γιατροί

με-την-πλάτη-στον-τοίχο-οι-νοσοκομειακ-627348

Στο πόδι βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Μαγνησίας, που καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να εξακολουθήσουν να είναι ασφαλισμένοι και στο ταμείο των υγειονομικών (ΤΣΑΥ).

Μάλιστα έχουν προθεσμία άλλες δύο ημέρες -μέχρι αύριο δηλαδή 14 Δεκεμβρίου- προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν αίτημα ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να ασφαλίζονται και στο ΤΣΑΥ ή όχι. Σε διαφορετική περίπτωση χάνουν τις εισφορές που πλήρωσαν μέχρι σήμερα και θα περιμένουν τη σύνταξή τους από το νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χθες μάλιστα, στους πίνακες ανακοινώσεων του Αχιλλοπούλειου αναρτήθηκε η κατεπείγουσα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που ήταν αρκετή για να ανάψει «φωτιές» στους διαδρόμους.

Το θέμα αφορά όσους γιατρούς έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993, που ουσιαστικά καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 300 ευρώ επιπλέον εάν συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές στο ΤΣΑΥ από 1 Ιανουαρίου του 2017.

Μέχρι σήμερα, όσοι γιατροί ΕΣΥ συγκαταλέγονται ασφαλιστικά στην κατηγορία των Παλαιών Ασφαλισμένων, καταβάλουν ταυτόχρονα εισφορές στο Δημόσιο και το ΤΣΑΥ και ελάμβαναν δύο συντάξεις.

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), περιλαμβάνοντας στο άρθρο 17 διατάξεις για την παράλληλη ασφάλιση.

Οι διατάξεις αυτές προκάλεσαν την ανησυχία, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές εγκύκλιοι, και ορισμένες υπηρεσίες ήδη ζητούν από τους γιατρούς να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορές στο ΤΣΑΥ, οι οποίες πλέον δε θα είναι μόνον οι εισφορές ασφαλισμένου, αλλά και οι εισφορές εργοδότη.

Στο Βόλο περίπου 58 γιατροί είναι ενταγμένοι σε αυτή την κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων και οι οποίοι θα κληθούν, εάν αποφασίσουν να κρατήσουν το ΤΣΑΥ, να καταβάλλουν εισφορές μέχρι και 300 ευρώ μηνιαίως.

Εάν πάλι αποφασίσουν να αποχωρήσουν, και πάλι οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς δεν προβλέπεται επιστροφή των εισφορών που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα, και οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, Νίκο Χαυτούρα η διάταξη αυτή είναι εξωφρενική.

«Εντάξει μας πήγαν όλους σε ένα ταμείο, αλλά εμείς πληρώναμε και το ΤΣΑΥ όπου παραδοσιακά ήμασταν ασφαλισμένοι για μια δεύτερη σύνταξη. Ο καθένας μας έχει δώσει εισφορές, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, από 100.000 έως 140.000 € που θα τα χάσουμε αν δε συνεχίσουμε να ασφαλιζόμαστε. Δυστυχώς λειτουργούν ως «τζιχαντιστές» . Δε σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα. Στοχοποιούν έναν ολόκληρο κλάδο διότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να γεμίσουν με έσοδα τα ταμεία του Κράτους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι επώδυνες επιλογές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ . Σήμερα η Ένωση συγκαλεί έκτακτη συνέλευση γιατρών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστεί πως θα κινηθούν ενιαία όλοι οι γιατροί σε συνεργασία με την Ομοσπονδία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου