ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος: «Κάποιοι έχουν βαλθεί να σταυρώσουν την Εκκλησία»

ιγνάτιος-κάποιοι-έχουν-βαλθεί-να-στα-627168

Σαφή μηνύματα προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, αλλά και την Κυβέρνηση, με αφορμή τις επικείμενες αποφάσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, περιλάμβανε το κυριακάτικο κήρυγμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου.

Μιλώντας από άμβωνος από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στον Βόλο, ο Μητροπολίτης παρατήρησε ότι «Βαδίζουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα σταυρωμένοι», ενώ αναφερόμενος στο ερώτημα που δέχθηκε από δημοσιογράφο προ ημερών, «γιατί όλοι σταυρώνουν την Εκκλησία, τούτο τον καιρό;», ανέφερε: « Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι διωγμός, αλλά η εικόνα υπάρχει. Κάποιοι έχουν βαλθεί να σταυρώσουν την Εκκλησία. Η απάντησή μας είναι απλή: Η Εκκλησία του Χριστού γνωρίζει από σταυρούς. Αυτό είναι το κήρυγμά Της: Χριστός Εσταυρωμένος. Η Εκκλησία είναι ο Χριστός, γι’ αυτό ξέρει τί σημαίνει Σταύρωση, διαχρονικά. Η Εκκλησία είναι σταυρωμένη, ταυτόχρονα, όμως και αναστημένη. Αυτό διαφεύγει από εκείνους που επιδιώκουν να σταυρώσουν την Εκκλησία και τον λαό Της, ότι όσο πιο βαθειά καρφώνονται τα καρφιά, τόσο πιο ένδοξη είναι η Ανάσταση του Χριστού, της Εκκλησίας και των πιστών. Καλούμαστε, λοιπόν, να βιώσουμε την εμπειρία της σταυρώσεως και αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα. Ομως, πρέπει να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης Θυσίας του Χριστού μας και να φέρουμε και τους δικούς μας σταυρούς, με ήθος, με ηρεμία, με σώφρονα στάση που δεν φέρει σε κίνδυνο κανένα, αλλά ταυτόχρονα, με ακλόνητη ελπίδα και πίστη ότι ζει Κύριος ο Θεός. Αν ακολουθήσουμε τα δικά Του βήματα της προσφοράς και της Θυσίας, τότε, μετά την Σταύρωση και τον Γολγοθά, θα έλθει η Ανάσταση!»

Στο ίδιο ύφος πριν από λίγες μέρες ο Μητροπολίτης μιλώντας στο Mega ανέφερε «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση και ότι «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό, ενώ αναφερόμενος στο ωράριο είπε ότι οι «ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, στο οποίο ο Κύριος προετοιμάζει τους Μαθητές για το επικείμενο Πάθος και την Ανάστασή Του, λέγοντας ότι «οι Μαθητές δεν έχουν ακόμα την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και παρά τις Θείες εμπειρίες που έζησαν κοντά Του, Τον αντιμετωπίζουν ως επίγειο Μεσσία και Βασιλέα. Γι’ αυτό, ζητούν πρωτοκαθεδρίες στην Βασιλεία Του. Κι Εκείνος τους ομιλεί για το ποτήριο του πόνου και του μαρτυρίου το οποίο πρόκειται να γευθούν όσοι Τον ακολουθήσουν. Η αλήθεια αυτή διατρέχει την ζωή κάθε Χριστιανού όλες τις εποχές. Ο Χριστός είναι ειλικρινής. Οσοι θέλουν να είναι μαζί Του, θα πιουν το ποτήρι που κι Εκείνος ήπιε και θα βαδίσουν δρόμο σταυρικό, που θα οδηγεί, όμως, στην εμπειρία της Ανάστασης. Αυτή είναι η αλήθεια των Αγίων μας, η πράξη των Μαρτύρων μας, είναι η εμπειρία κάθε πιστού, όταν θέλει να ζει αυθεντική εν Χριστώ ζωή».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ιερείς και τα στελέχη του Ναού για την ευπρέπεια και την ευταξία, κάλεσε όλους σε πιστή τήρηση των προστατευτικών μέτρων και ευχήθηκε πατρικώς για τις ιερότατες ημέρες που έρχονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου