ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένες 10% οι προσλήψεις

μειωμένες-10-οι-προσλήψεις-626998

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ΟΤΑ της Μαγνησίας

Τις προσλήψεις προσωπικού που θα ενισχύσουν τις δομές της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, καθώς και των Νομικών τους Προσώπων, προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών, αποστέλλοντας επείγουσα αναλυτική εγκύκλιο, με την οποία διευκρινίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και καθορίζονται τα χρονικά όρια υποβολής των σχετικών αιτημάτων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

Το υπουργείο προβλέπει ότι οι εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου στους φορείς αρμοδιότητάς σας για το έτος 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10 % σε σχέση με το 2014.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη μορφή αντιτίμου καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.

Τα αιτήματα για τις προσλήψεις προσωπικού για το 2015, θα πρέπει να αποσταλούν από τους Δήμους και τις Περιφέρειες στο ΑΣΕΠ έως το τέλος Μαρτίου.

Στην εγκύκλιο, που παρελήφθη και από τους Δήμους της Μαγνησίας που δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να περάσουν το θέμα από τα Δ.Σ., δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει αν συνοδεύουν τα αιτήματα για προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, όπως και στα ΝΠΙΔ, τα αιτήματα ανταποδοτικού χαρακτήρα και τα αιτήματα υπό μορφή αντιτίμου.

Σχετικά με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου εκτός πλαισίου συγχρηματοδοτούμενων πράξεων, διευκρινίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ αυτών να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και ειδικοτήτων αντίστοιχων με εκείνες που προβλέπονται στους Οργανισμούς ή στους Κανονισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, για όσο χρόνο ισχύει ο περιορισμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών τακτικού προσωπικού, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2016 για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.

Οσον αφορά στις σχετικές βεβαιώσεις του ΑΣΕΠ πλέον θα εκδίδονται κατόπιν αιτήματος του φορέα στο οποίο καθορίζεται απαραιτήτως το έργο που θα εκτελεστεί, ο αριθμός των προσώπων που θα το εκτελέσουν και οι ειδικότητες αυτών, η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολική ή τμηματική παράδοση του έργου και ο τόπος εκτέλεσης αυτού. Στο αίτημα περιλαμβάνεται και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να εκτελεστεί τούτο από αυτούς.

Σε περίπτωση που τα αιτήματα των φορέων αφορούν την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αμιγώς εποχικών αναγκών, είναι απαραίτητο να αποστέλλουν αιτήματα παροχής γνωμοδότησης για πλήρωση θέσεων εποχικών αναγκών στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίες εν συνεχεία θα διαβιβάζουν αυτά στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ύστερα από γνώμη του ΑΣΕΠ.

Για την άμεση κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε περίπτωση αποχώρησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα, σύμφωνα με έγγραφο του ΑΣΕΠ, αναπλήρωσης του αποχωρούντος προσωπικού με την πρόσληψη του αμέσως επόμενου στη σειρά των πινάκων κατάταξης που είχαν εκδοθεί για το σκοπό αυτό.

Ιδιαιτέρως αυστηρές είναι οι τελικές προειδοποιήσεις του υπουργείου σημειώνοντας ότι οι φορείς πρέπει να περιορίσουν τα αιτήματά τους στα απολύτως απαραίτητα αξιολογώντας τις προτεραιότητές τους και να τηρηθούν πιστά οι καταληκτικές ημερομηνίες κατά περίπτωση. Μετά την παρέλευση των ανωτέρω ημερομηνιών τα αιτήματα θα τίθενται στο αρχείο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου