ΤΟΠΙΚΑ

“Σούπα πάπιας” με τη σφραγίδα των αδελφών Μαρξ

σούπα-πάπιας-με-τη-σφραγίδα-των-αδε-851206

Η περίφημη “Σούπα πάπιας” των αδελφών Μαρξ θα προβληθεί απόψε στην πάνω αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου “Αχίλλειον” στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου. Η ταινία των αδελφών Μαρξ θα προβληθεί απόψε σε δύο προβολές, 20.00 και 22.15, προς τέρψη μικρών και μεγάλων, στην αίθουσα του “Αχίλλειον” που φέρει τιμής ένεκεν το όνομα του αείμνηστου Νίκου Κολοβού. Η ταινία παρουσιάζεται σε: Σκηνοθεσία: Leo Mc Carey (1933), σενάριο: Bert Kalmar, Harry Ruby, Arthur Sheekman, Nat Perrin. Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx (Rufus T. Firefly), Harpo Marx (Pinky), Chico Marx (Chicolini), Zeppo Marx (Lt. Bob Roland), Margaret Dumont (Gloria Teasdale). Η “Σούπα Πάπιας” (κανείς δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον τίτλο) αποτελεί αντίδραση ενάντια στην άνοδο του Χίτλερ. Η ταινία προβλήθηκε το 1933, λίγα χρόνια πριν την εισβολή των ναζί στην Πολωνία. Στην Ιταλία ο Μουσολίνι απαγόρευσε το φιλμ, καθώς το εξέλαβε σαν άμεση προσβολή στο πρόσωπό του. Όταν τα νέα έφτασαν στους Μαρξ, αυτοί απάντησαν με το γνωστό αμφίσημο – δήθεν αφελή – τρόπο τους: “Ποια πολιτική σημασία; Τέσσερις… Εβραίοι είμαστε, που σπάμε πλάκα”!
Η ταινία έχει μείνει στην ιστορία σκοράροντας στις top – comedies. Σκέρτσα και ατάκες των Μαρξ κοπιάρονται και ανακυκλώνονται διαρκώς… “Το ξέρεις πως δεν έχεις σταματήσει να μιλάς από την ώρα που ήρθα; Θα πρέπει να σου έκαναν τα εμβόλια με βελόνα φωνογράφου”! Ανεπανάληπτη και εκείνη η σκηνή με τον καθρέφτη. Η “Σούπα από πάπια” θεωρείται σήμερα το κορυφαίο τους αριστούργημα, αν και την εποχή που κυκλοφόρησε δεν έτυχε της δέουσας προσοχής. Αυτή είναι και η κατάρα των πρωτοπόρων. Επειδή είναι πολύ μπροστά απ την εποχή τους, λανθάνουν ευρείας αναγνώρισης και μέλλεται να τους ξανα-ανακαλύψουν οι επόμενες γενιές. Οι αυτοσχέδιοι διάλογοι φτάνουν στα όρια της λεκτικής αναρχίας. Η αντιπολεμική τους σάτιρα τσακίζει κόκαλα. Στην ταινία αυτή θα γίνει και η πρώτη κόντρα του Γκρούσο με την Μάργκαρετ Ντιμόντ.
Η υπόθεση θέλει την εκατομμυριούχο κυρία Τισντέιλ (Μάργκαρετ Ντιμόντ) να προσπαθεί να επιβάλει ως νέο πρόεδρο της Φριντόνια τον παλαβιάρη Φαϊρφλάι (Γκρούσο), με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Τη φλερτάρει όμως κι ο πρέσβης της γειτονικής Σιλβάνια, ο οποίος στέλνει ως κατασκόπους τον Πίνκι (Χάρπο) και τον Τσικολίνι (Τσίκο). Σύντομα θα ξεσπάσει πόλεμος για την καρδιά (δηλαδή για τα λεφτά) της γηραιάς ευεργέτιδας. Και ταυτόχρονα αρχίζει η πιο “παλαβιάρικη” ταινία των (ακόμα) τεσσάρων αδελφών Μαρξ. Ένα ακόμη αριστούργημα της σουρεαλιστικής nonsense κωμωδίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου