ΤΟΠΙΚΑ

“Φταίνε οι ασυνείδητοι καταναλωτές”

φταίνε-οι-ασυνείδητοι-καταναλωτές-851206

Στις «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», στην «έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης» και «στις αυξήσεις του πετρελαίου, των γαλακτοκομικών και των δημητριακών σε διεθνές επίπεδο», απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας την ακρίβεια που πλήττει την αγορά στην Ελλάδα.
Ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κος Φώλιας αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (μέχρι 100 δολάρια το βαρέλι) και στην «απρόβλεπτη αύξηση στα γαλακτοκομικά, όπως και στα δημητριακά, λόγω χρήσης τους για παραγωγή βιοκαυσίμων και λόγω της στροφής της Κίνας προς την κατανάλωση προϊόντων αλεύρου»: «Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι ελληνικό δεδομένο και ως εκ τούτου υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες που δημιουργούν μια πίεση στα κοστολόγια αυτών των προϊόντων» ανέφερε.
Οι αναφορές του κου Φώλια προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του υπουργού σχετικά με τις αυξήσεις στα δημητριακά, λέγοντας πως «την ίδια ώρα που υπάρχει ζήτηση, εμείς πληρώνουμε τους αγρότες για να μην σπέρνουν». «Αυξήθηκε κατά 70% η τιμή της πούλπας, χωρίς να έχουν αυξηθεί τα ζαχαρότευτλα» σχολίασε και ο Γιάννης Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ).
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε τη συμβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ στην ακρίβεια, με αυξήσεις κατά 25% την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ. «Η ΔΕΗ είναι ένα ιδιότυπο μονοπώλιο που ωστόσο πουλά χαμηλότερα από το κόστος» απάντησε ο Χρήστος Φώλιας.
«Τα καρτέλ είναι παντού – και στο γάλα και αλλού» είπε η Τώνια Αντωνίου για να εισπράξει το σχόλιο του Ν. Μωραΐτη (ΚΚΕ) απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα: «Ξεπουλήσατε την ΑΓΝΟ και την «Όλυμπος» – ασφαλώς θα είναι χαμηλές οι τιμές στον παραγωγό».
Η Λίτσα Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ), κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επί τέσσερα χρόνια «δεν έχει κάνει το παραμικρό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου