ΤΟΠΙΚΑ

«Κλειδί» η στελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας του Αχιλλοπούλειου με νέες ειδικότητες

κλειδί-η-στελέχωση-της-ιατρικής-υπη-625333

Τα τμήματα που έχουν ενισχυθεί και οι επιπλέον παροχές υγείας σε ασθενείς, πλην Covid

Το τελευταίο διάστημα ενίσχυση των τμημάτων με νέες νευραλγικές ειδικότητες δημιουργεί πλέον βάσιμες προσδοκίες για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι μπορεί μεν η πανδημία να έχει επιβάλει τους δικούς της όρους, το Αχιλλοπούλειο όμως δεν πρέπει να θεωρείται μονοθεματικό.

Οι διεκδικήσεις επιπλέον προσωπικού αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς, σε συνδυασμό με την άοκνη προσπάθεια της Ιατρικής Υπηρεσίας υπό τον Ηλία Καραμέτο, διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Συγκεκριμένα, στελεχώθηκε η ιατρική υπηρεσία με νέους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως οφθαλμίατρο που θα μπορεί να αναλάβει σύντομα επεμβάσεις όπως καταρράκτη, που τα τελευταία χρόνια γίνονταν στη Λάρισα, καθώς επίσης και παιδικές οφθαλμικές παθήσεις.

Επίσης με αγγειοχειρουργό που λειτουργεί και τακτικό ιατρείο λεμφοιδημάτων και διαβητικού ποδιού, αλλά και παιδοχειρουργό που δέχεται στα εξωτερικά ιατρεία και καλύπτει επείγονται παιδοχειρουργικά περιστατικά.

Ακτινολόγος εξειδικευμένος έχει πιάσει δουλειά στον Μαγνητικό Τομογράφο που πλέον εξυπηρετεί δεκάδες περιστατικά, ενώ ένας επιπλέον γυνακολόγος με εξειδίκευση στην λαπαροσκοπική γυναικολογία, συμβάλει τα μέγιστα ώστε να γίνονται λαπαροσκοπικά γυναικολογικές παθήσεις.

Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας έχει ενισχυθεί με επιπλέον αιματολόγο στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, ενώ επίσης διευρύνθηκαν οι εργασίες του γαστρεντερελογικού τμήματος με την διενέργεια ERCP στο Νοσοκομείο Βόλου. Το μηχάνημα αποκτήθηκε πρόσφατα με δωρεά που έκανε η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Στο νευροχειρουργικό τμήμα ανέλαβε δεύτερος νευροχειρουργός, ενώ επίσης αναμένεται η πρόσληψη από την τελευταίο προκήρυξη δύο ακόμη μόνιμων ιατρών.

Οι παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα ήδη εν λειτουργία εξειδικευμένων ιατρείων όπως διαβητολογικό, υπέρτασης λιπιδίων, παιδιατρικό ιατρείο γαλουχίας και ανάπτυξης των παιδιών, ιατρείο πόνου και ανακουφιστικής φροντίδας, ιατρείο βηματοδοτών και καρδιακής ανεπάρκειας, ιατρείο νευρολογικών παθήσεων και απομυελυνωτικών νόσων, ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις παθήσεων ήπατος, χοληφόρων, μυοσκελετικού συστήματος, ουροποιογεννητικού, παθήσεων ρινός-αφτιών και λάρυγγος.

Το 2019, το ιατρικό προσωπικό του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου ανερχόταν σε 109 ιατρούς και το 2020 σε 161, δηλαδή προστέθηκαν 52 επιπλέον ιατροί. Ετσι από το 2020 παρέχουν τις υπηρεσίες τους 76 μόνιμοι ιατροί, 18 επικουρικοί και 67 ειδικευόμενοι.

Προ των πυλών η ενίσχυση των ΤΕΠ

Αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στα συμβούλια κρίσης, η διαδικασία προκήρυξης 13 μόνιμων θέσεων ιατρών, εκ των οποίων 3 Παθολογίας και 6 για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ενα Τμήμα που πρωτοστάτησε στην πανδημία με τα μέσα και το προσωπικό που είχε και διαχειρίστηκε με ασφάλεια, σύνεση και αποτελεσματικότητα τους ασθενείς. Ενα τμήμα που χωρίς την πλήρωση του σε δυναμικό δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ενώ οι απαιτήσεις από αυτό είναι μεγάλες.

Πυλώνας του διαχρονικά οι ειδικευόμενοι ιατροί που με αυταπάρνηση και ζήλο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Πρόσφατα εξάλλου έγινε ηλεκτρονική πλέον η καταχώρηση των εργαστηριακών εξετάσεων πράγμα αναγκαίο για τον μελλοντικό ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Τμήματος Επειγόντων που θα συμβάλλει στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει και στην εξοικονόμηση πόρων για το Νοσοκομείο.

Εκατό άτομα ημερησίως στα εξωτερικά ιατρεία

Την ίδια ώρα οι ασθενείς του Νοσοκομείου έχουν άμεση πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς καθυστερήσεις και εντελώς δωρεάν, ενώ στην παρούσα στιγμή αυτό γίνεται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας, τις οδηγίες της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας.

Πλέον των 100 επισκεπτών χρησιμοποιούν τις δομές του νοσοκομείου ημερησίως στα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία στελεχώνονται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση της Ιατρικής Υπηρεσίας ο Ηλίας Καραμέτος, έβαλε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την αναβάθμιση του τοπικού ιδρύματος, σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αρωγός σε όλη την προσπάθεια είναι η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και της 5ης ΥΠΕ καθώς και η άριστη συνεργασία με τους διευθυντές όλων των τμημάτων και κλινικών καθώς και την νοσηλευτική, διοικητική και τεχνική Υπηρεσία του Αχιλλοπούλειου.

Η υγειονομική κρίση ελέω πανδημίας άλλωστε έχουν φέρει το Αχιλλοπούλειο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο κ. Καραμέτος όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε χαμηλούς τόνους, αφοσιωμένος στο έργο του, ωστόσο μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την ενίσχυση της Ιατρικής Υπηρεσίας τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη η τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού του Νοσοκομείου, με την αύξηση των κλινών, έτσι ώστε να επεκταθεί σε επιπλέον νέες ειδικότητες και κλινικές.

Διαβεβαιώνει επίσης πως το Νοσοκομείο θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και καταλήγει λέγοντας: «Οφείλουμε όλοι, υγειονομικοί, Κράτος, πολιτικό σύστημα, κοινωνικοί φορείς να δεσμευθούμε για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των υγειονομικών, που διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο με την πανδημία, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Με τον απολογισμό των συνεπειών της πανδημίας, τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη δημόσια υγεία και μιας αποφασιστικής επιπρόσθετης ενίσχυσης των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα, διότι τα Νοσοκομεία δεν είναι μονοθεματικά. Εμείς στο Αχιλλοπούλειο δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε το καλύτερο και να είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου