ΤΟΠΙΚΑ

Επερώτηση Μ. Χρυσοβελώνη για το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών

επερώτηση-μ-χρυσοβελώνη-για-το-αρχαίο-625217

Επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών με επερώτηση της στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Θεσσαλία η γη μας» κ. Μαρίνα Χρσυσοβελώνη, λόγω της ήδη μεγάλης καθυστέρησης ολοκλήρωσης των μελετών αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην επερώτηση: «Η αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτιδών Θηβών είναι ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης και Πολιτισμού για την περιοχή μας.

Το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών βρίσκεται σε ώριμη φάση για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού ήδη από το 2014 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξής του, όπως άλλωστε είχε δηλώσει στον Βόλο, τον Σεπτέμβριο του 2014, και ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Διάζωμα». Για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, προηγήθηκε η ολοκλήρωση της ανασκαφής, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του «Διαζώματος», καθώς και της ΜΚΟ «Εν Δράσει», η οποία υλοποίησε σχετικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Και ακόμη παλαιότερα, οι πρωτοβουλίες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του τότε Δήμου Νέας Αγχιάλου.

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών θα συνδυαστεί και με την προώθηση του μεγάλου έργου «Πολιτιστικές διαδρομές Θεσσαλίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το «Διάζωμα», με το οποίο τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας και οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι (όπως οι νεολιθικοί οικισμοί Διμηνίου και Σέσκλου), αλλά και άλλοι χώροι μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα ενταχθούν σε οργανωμένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακόμη μετά από 2 χρόνια δεν έχει αναθέσει την μελέτη για την Πολιτιστική Διαδρομή του Αρχαίου Θεάτρου που είναι και μοναδική ευκαιρία για την αναστήλωση των θεάτρων της. Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει χρηματοδοτηθεί με 32 εκ.€ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις μελέτες για τις Πολιτιστικές Διαδρομές η οποία έπεται κατά πολύ των ενεργειών για το αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

Η ευκαιρία της ένταξης του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω των Πολιτιστικών Διαδρομών του Διαζώματος που αποδέχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014 και πρέπει να το προωθήσει μαζί με το αρχαίο θέατρο Λάρισας και τον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου, είναι η μόνη λύση για να αναστηλωθεί το θέατρο της περιοχής των Μικροθηβών.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  1. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η ανάθεση της μελέτης;
  2. Έχει υποβληθεί αίτημα για ένταξη σε Πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ;
  3. Είναι διατεθειμένη η Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναστύλωση του Θεάτρου;»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου