ΤΟΠΙΚΑ

Τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ

τερματίστηκαν-οι-επιχειρήσεις-στο-β-ι-851206

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι τα τουρκικά στρατεύματα επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία, ολοκληρώνοντας τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Απείλησε όμως να επιστρέψει, εάν κριθεί αναγκαίο.
«Κρίθηκε ότι η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της και τα στρατεύματά μας επέστρεψαν στις βάσεις τους στη χώρα το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που έκανε την εμφάνισή της στην ιστοσελίδα του επιτελείου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στη διάρκεια της οκταήμερης επιχείρησης σκοτώθηκαν 240 αντάρτες του PKK και 27 Τούρκοι στρατιώτες.
«Οι ενέργειες των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ θα παρακολουθούνται στενά και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η παραμικρή απειλή από τα εδάφη αυτά κατά της Τουρκίας. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας στη χώρα και στο εξωτερικό θα συνεχισθεί με αποφασιστικότητα», τονίζει.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει εξάλλου ότι η απόφαση της αποχώρησης δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε ξένη επιρροή.
«Η έναρξη και το τέλος της επιχείρησης καθορίστηκαν εξολοκλήρου από εμάς. Δεν τίθεται θέμα εσωτερικής ή εξωτερικής επιρροής στην απόφαση των ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει.
Προχθές, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να αποσύρει γρήγορα τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ.

Προειδοποιούν το PKK οι ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χθες την τουρκική επίθεση κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), «στοχευμένη και σχετικά σύντομη», και προειδοποίησε ότι το PKK μπορεί να είναι στόχος νέων επιθέσεων.
«Ένα πράγμα παραμένει βέβαιο, είναι ότι οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράκ θα συνεχίσουν να θεωρούν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση με την οποία πρέπει να ασχοληθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ΓκόρντονΤζόντρο.
«Ήταν μια επιχείρηση στοχευμένη και σχετικά σύντομη», πρόσθεσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου