ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει τρίτη κλινική Covid στο Αχιλλοπούλειο -45 εισαγωγές σε μία εβδομάδα

ανοίγει-τρίτη-κλινική-covid-στο-αχιλλοπού-623786

Σε πολιορκία κορονοϊού παραμένει η Μαγνησία, παρά το lockdown. O χθεσινός επιδημιολογικός απολογισμός από τον ΕΟΔΥ προκαλεί σοκ, καθώς ανακοινώθηκαν επιπλέον 68 νέα κρούσματα κορονοϊού. Οι δείκτες της πανδημίας εκτοξεύθηκαν, ενώ η έκρηξη θετικότητας που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με τις νοσηλείες ασθενών με covid στο Nοσοκομείο Βόλου που ανέρχονται σε 73, παρά τα 10 εξιτήρια, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Οι γιατροί πλέον εκτιμούν πως η Μαγνησία βρίσκεται στο επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας και κάνουν δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, αφού καθώς φαίνεται υπάρχει μεγάλη διασπορά στον γενικό πληθυσμό.

Μόνο χθες στο νοσοκομείο Βόλου προσήλθαν για να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό διότι παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου, 80 άτομα. Τα 65 δείγματα εστάλησαν στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας με τα αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα. Τα υπόλοιπα 15 δείγματα αναλύθηκαν ήδη στον μοριακό αναλυτή, δίνοντας επτά «θετικά». Η θετικότητα στα δείγματα που εξετάζονται στο Αχιλλοπούλειο από τις αρχές Απριλίου κυμαίνεται στο 26%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, συγκριτικά με τον περασμένο «μαύρο» Νοέμβριο που ο δείκτης δεν είχε ξεπεράσει το 22%.

Το σκηνικό τρόμου και τις απειλητικές διαθέσεις της πανδημίας συμπληρώνουν οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών που νοσούν από κορονοϊό και προσφεύγουν στο Αχιλλοπούλειο για νοσοκομειακή περίθαλψη.

45 εισαγωγές σε μία εβδομάδα

Από τη Δευτέρα μέχρι χθες το μεσημέρι έγιναν 19 νέες εισαγωγές ασθενών, ενώ εκδόθηκαν δέκα εξιτήρια, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές αγγίζουν τις 45. Το ισοζύγιο πλέον είναι αρνητικό.

Οι δύο κλινικές covid έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ στη ΜΕΘ κορονοϊού από τα οκτώ συνολικά κρεβάτια, αδιάθετο παραμένει μόνο ένα. Κατειλημμένα επίσης είναι τα κρεβάτια στους θαλάμους αρνητικής πίεσης. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία από 25 έως 60 χρονών, μεταξύ των οποίων και μέλη των ίδιων οικογενειών.

Χθες στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονταν επτά ασθενείς, τρεις άνδρες ηλικίας 70, 74 και 75 ετών και τέσσερις γυναίκες ηλικίας 56, 65, 71 και 77 ετών. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονταν πέντε άνδρες ηλικίας 53, 57, 61 70 και 71 ετών, ενώ 31 είναι οι νοσηλευόμενοι στην Α κλινική κορονοϊού και 29 στη Β κλινική.

Ανοίγει τρίτη κλινική – Το σχέδιο διαχείρισης

Η Ιατρική και η Νοσηλευτική Υπηρεσία στο νοσοκομείο Βόλου έχουν συναποφασίσει ότι θα πρέπει να ανοίξει και τρίτη κλινική, όπως έγινε και τον περασμένο Νοέμβριο. Ο χώρος προσδιορίζεται στην Ουρολογική Κλινική, όπως και στο δεύτερο κύμα.

Ο προβληματισμός όλων εστιάζεται πλέον στο κομμάτι της διαχείρισης, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο σε αριθμό προσωπικό για να στελεχώσει την επιπλέον κλινική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη λειτουργία της τρίτης κλινικής, όπως να επιστρατευθούν γιατροί από την Παθολογική Κλινική και τα άλλα τμήματα που μπορούν να συνεισφέρουν στις κλινικές κορονοϊού, σε δεύτερο πλάνο να ζητηθεί η εμπλοκή των γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και σε τρίτο στάδιο να επιστρατευθούν ιδιώτες γιατροί- μέλη του ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας- στο μοντέλο που ακολουθήθηκε και στα νοσοκομεία της Αττικής.

Οι γιατροί εύχονται να αποφευχθεί η περαιτέρω πίεση οφείλουν όμως να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, όπως τονίζονταν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Νωρίτερα η Μεγάλη Εβδομάδα…

Τις όποιες ωστόσο αισιόδοξες προσδοκίες των γιατρών δεν φαίνεται να «συμμερίζεται» η πραγματικότητα, έτσι όπως αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων με 68 θετικά στη Μαγνησία, δεν επιτρέπει καμία θετική σκέψη.

«Αυτή την περίοδο νοσηλεύουμε ασθενείς που νόσησαν πριν από οκτώ με δέκα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι τέλος Απριλίου θα αρχίσουν να εκδηλώνεται η νόσος σ’ όσους πιθανόν έχουν κολλήσει τώρα και δεν το ξέρουν ακόμη», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαρ. Μάνδρος, επικεφαλής γιατρός στις κλινικές covid.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο συνωστισμός και η μη τήρηση των μέτρων, πολύ φοβάμαι ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα έρθει νωρίτερα και θα διαρκέσει περισσότερο, με τραγικές συνέπειες», εκτίμησε ο γιατρός.

9 θετικά στα rapid tests

Στo πλαίσιo δράσεων ελέγχου της διασποράς του ιού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο-Εκθεσιακό Κέντρο η δωρεάν λήψη τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid-test) μέσω δειγματοληψίας με τη διαδικασία Drive-Through. Διενεργήθηκαν τεστ σε συνολικά 325 άτομα και ανευρέθηκαν 4 θετικά.

Επίσης, στo πλαίσιo της ίδιας δράσης χθες στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου λήφθηκαν 343 δείγματα και βρέθηκαν 2 θετικά, ενώ στην Αγριά λήφθηκαν 95 δείγματα και βρέθηκαν 3 θετικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου