ΤΟΠΙΚΑ

Της …σύλληψης χθες στο Βόλο

της-σύλληψης-χθες-στο-βόλο-623352

Πόλεμος ανακοινώσεων, μηνύσεων και συλλήψεων ξέσπασε στον απόηχο της δίκης του Αχιλλέα Μπέου, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του δημοσιογράφος. Η αναμονή για τη δίκη, η οποία τελικά αναβλήθηκε, εξελίχθηκε επεισοδιακή στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Μέχρι το βράδυ, οι μηνύσεις έπεφταν βροχή μεταξύ μελών της δημοτικής αρχής και δημοσιογράφων

Αναβλήθηκε η δίκη του αιρετού δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του αιρετού δημάρχου για αναβολή, καθώς ο δικηγόρος του δεν μπορούσε να παραστεί στη δίκη λόγω κωλύματος. Η πολιτική αγωγή κατήγγειλε μεθόδευση και ζήτησε να γίνει το αυτόφωρο κανονικά.

Το Δικαστήριο μετά από ολιγόλεπτη διακοπή προσδιόρισε η δίκη να διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου 2017.

Στο μεταξύ, επεισοδιακή εξελίχτηκε η αναμονή για τη δίκη νωρίτερα στους διαδρόμους των Δικαστηρίων, οι οποίοι είχαν κατακλυστεί από ομάδες συμπαράστασης της κάθε πλευράς. Η δημοσιογράφος Κατερίνα Τασσοπούλου συνελήφθη από αστυνομικούς, ενώ περίμενε το δικαστήριο, καθώς ο αιρετός δήμαρχος κατέθεσε εναντίον της μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση για δημοσίευμά της.

Η δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και κατόπιν στην Εισαγγελία. Μετά την παραπομπή της στο Αυτόφωρο ζήτησε τριήμερη αναβολή, και το Δικαστήριο της έδωσε 24ωρη προθεσμία για μεθαύριο, Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016, στη 1 το μεσημέρι. Το Αυτόφωρο αποφάσισε επίσης την άρση της κράτησής της.

Επεισόδια απειλήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές, τα πνεύματα όμως κατευνάστηκαν χωρίς να παρέμβει αστυνομική δύναμη, που είχε ισχυρή επιτήρηση του χώρου.

Ένα από αυτά διαδραματίστηκε κατά την είσοδο του προέδρου της Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας Δημήτρη Χορταργιά στο δικαστικό μέγαρο.

Ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Μαλαματίνης έκανε μήνυση κατά του κ. Χορταργιά για απειλή και εξύβριση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών συνελήφθη μετά την αναβολή της δίκης Μπέου και οδηγήθηκε στο Τμήμα, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή Εισαγγελέα.

Ο κ. Χορταγιάς όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, κατέθεσε επίσης μήνυση για απειλή και εξύβριση κατά του κ. Μαλαματίνη αλλά και του δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Ζέρβα.

Η απάντηση Μπέου

Απαντώντας στην προχθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Ενωσης Συντακτών Δημήτρη Χορταργιά ο κ. Μπέος δήλωσε: «Θαυμάζω το θράσος του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Δημήτρη Χορταργιά, που παραδίδει μαθήματα δεοντολογίας, ήθους και συμπεριφοράς, υπερασπιζόμενος, με δημόσιες ανακοινώσεις, μια συνάδελφό του, την οποία ο ίδιος έχει παραπέμψει στο Πειθαρχικό συμβούλιο του σωματείου του για την απεργοσπαστική – αντισυναδελφική της στάση στην πρόσφατη απεργία που προκηρύχτηκε στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ». Απεργία, μάλιστα, που αφορούσε την απαράδεκτη απόλυση άλλου συναδέλφού τους, που δε δέχθηκε να συμμορφωθεί στις επιθυμίες της εργοδοσίας της, κατά τα άλλα, δημοκρατικής, εφημερίδας, για εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Η υποκρισία και η ανευθυνότητα στην αποθέωσή τους.

Σε ό,τι δε αφορά τον ίδιο, ελπίζω να έμεινε ικανοποιημένη η γνωστή εργοδότριά του, πρόεδρος του ΤΕΕ, και να μην πάει χαμένος τόσος κόπος να γράψει ένα τέτοιο λίβελλο εναντίον μου, μνημείο αντιδημοκρατικής και αντιδημοσιογραφικής αντίληψης. Τελικά σε αυτή την πόλη όλα διαπλέκονται τόσο, μα τόσο, πολύ… βέβαια μέχρι να σπάσει το σπυρί. Και όπως όλοι έχουν καταλάβει δεν πρόκειται να κάνω πίσω».

Η ΕΣΘΣτΕΕ για τις συλλήψεις

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας τονίζει ότι «στην πολύχρονη ιστορία της, απέφυγε συστηματικά να συνδιαλέγεται με ανθρώπους που προσβάλλουν βάναυσα το πολιτικό και το πολιτισμικό περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον με έκπτωτους».

«Η σύλληψη των δύο δημοσιογράφων, μελών της Ένωσης μας, του προέδρου Δημήτρη Χορταργιά και της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσόπουλου, μετά από στημένα και μεθοδευμένα επεισόδια μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου σε αναμονή της δίκης του Αχ. Μπέου, αποτελεί πρωτοφανή επίθεση εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης της τοπικής δημοσιογραφίας, έχει πρωταγωνιστές του δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Τους υπενθυμίζουμε ότι η Βολιώτικη δημοσιογραφία δεν κάμφθηκε σε πραγματικά δύσκολους καιρούς και δεν θα καμφθεί ούτε τώρα. Ας το πάρουν απόφαση», καταλήγει.

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει οργή και αγανάκτηση για την «αήθη επίθεση του απομακρυθέντος δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και συνεργατών του κατά διακεκριμένων δημοσιογράφων», εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου – Νήσων, η οποία τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου