ΤΟΠΙΚΑ

ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ: Αντιπολεμική διαδήλωση στο Βόλο

λιμανι-βολου-αντιπολεμική-διαδήλωση-851206

Χωρίς επεισόδια, με την παρουσία περίπου 2.000 διαδηλωτών και κάτω από τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο από τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κατάπλου των νατοϊκών πλοίων στο Βόλο.
Στις 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκαν δύο προσυγκεντρώσεις. Η μία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, τις αυτοδιοικητικές κινήσεις και τα εργατικά σχήματα, ενώ την ίδια ώρα στο δημαρχείο του Βόλου συγκεντρώθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και το Π.Α.ΜΕ Μαγνησίας. Η αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική πανθεσσαλική συγκέντρωση και πορεία για την έλευση των νατοϊκών πλοίων στο Βόλο ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας στις 12.00 το μεσημέρι και κατευθύνθηκε στο λιμάνι, όπου οι διαδηλωτές διακήρυξαν την πλήρη αντίθεσή τους στην έλευση των νατοϊκών δυνάμεων στο λιμάνι του Βόλου.
Η πορεία στη συνέχεια διασπάστηκε σε δύο τμήματα. Το πρώτο κύμα, αποτελούμενο από τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας, Π.Α.ΜΕ, ΚΝΕ Μαγνησίας, Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και τη Πανσπουδαστική, κατευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία και θεατρικά δρώμενα. Την ίδια ώρα το δεύτερο κύμα της πορείας, αποτελούμενο από το ΑΚΟΑ, ΜΕΡΑ, Αριστερά σχήματα φοιτητών και την Παρέμβαση Πολιτών, κατευθύνθηκε στην πύλη του Εμπορικού λιμανιού, όπου βρισκόταν ελλιμενισμένα τα τέσσερα από τα έξι νατοϊκά πλοία που έφτασαν στο Βόλο, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθούν επεισόδια. Η νατοϊκή αρμάδα έφτασε στο λιμάνι του Βόλου στις 8.00 π.μ., αποτελούμενη από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, ένα ολλανδικό πετρελαιοφόρο και τέσσερις φρεγάτες, ελληνική, τουρκική, γερμανική και ιταλική. Οι τέσσερις φρεγάτες έδεσαν στο εμπορικό λιμάνι, ενώ τα άλλα δύο πλοία βρίσκονταν ανοιχτά του Παγασητικού.
Σε όλη τη διάρκεια της πορείας αλλά και στο λιμάνι τα μέτρα της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια. Πραγματικός «αστακός» ήταν το λιμάνι του Βόλου, με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ και Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών. Ωστόσο δεν έγιναν επεισόδια και οι διαδηλωτές περιορίστηκαν σε συνθήματα ενάντια στις νατοϊκές δυνάμεις και την παρουσία τους τόσο στο λιμάνι του Βόλου, όσο και τα Βαλκάνια γενικότερα.
«Με τη σημερινή κινητοποίηση του λαού του Βόλου και των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλίας αντιδρούμε δυναμικά ενάντια στη νατοϊκή αρμάδα που επισκέπτεται το λιμάνι του Βόλου, μέσα στα πλαίσια της επιθεώρησής τους για το νατοϊκό στρατηγείο στο Στεφανοβίκειο. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Ο λαός του Βόλου, οι φιλειρηνικοί πολίτες της πόλης μας, οι εργάτες και η νεολαία θα δώσουν βροντερό παρών μέχρι να φύγουν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να σταματήσουν να διαμελίζουν χώρες, κράτη και έθνη με διάφορα προσχήματα. Θα φωνάζουμε μέχρι να αρχίσουμε να ζούμε ειρηνικά και ο κόσμος να έχει επιτέλους δουλειά και ψωμί», τονίζει ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου.
Πριν ξεκινήσει η πορεία πραγματοποιήθηκε ομιλία στην Πλατεία Ελευθερίας από τον κ. Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης και την κ. Ράνια Ασλαμπαντζίδου, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.
Η κ. Ασλαμπαντζίδου εξήγγειλε την αντίθεσή των συγκεντρωμένων στον κατάπλου των νατοϊκών πλοίων στο λιμάνι του Βόλου και στη νατοϊκή βάση στο Στεφανοβίκειο. «Η εμφάνιση του νατοϊκού στόλου εδώ σήμερα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Θεσσαλίας, με το λιμάνι – ορμητήριο του Βόλου, το Στεφανοβίκειο, βάση υποδοχής και αποστολής αερομεταφερόμενων δυνάμεων ταχείας επέμβασης, την περιοχή της Λάρισας να μετατρέπεται σε επιχειρησιακό στρατηγείο του ΝΑΤΟ», τόνισε.
Ο κ. Φωτιάδης με τη σειρά του εξέφρασε την αντίθεσή του στην παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων και υπογράμμισε πως «ο εγκληματίας πάντα γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Τώρα που αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει όλοι μαζί να φωνάξουμε και να δείξουμε την αντίθεση και την οργή μας στο ΝΑΤΟ».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ψήφισμα των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλίας, ο εργαζόμενος ελληνικός λαός συμπαρίσταται με τη συγκεκριμένη πορεία στους λαούς των Βαλκανίων και απαιτεί την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν, αλλά και την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το λιμάνι του Βόλου. Επίσης αντιτίθεται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου