ΤΟΠΙΚΑ

Στα… όριά του ο «Κούκος»

στα-όριά-του-ο-κούκος-622317

Από Δευτέρα ξεκινούν μονομερείς εκταφές νεκρών που είναι ενταφιασμένοι έως και 12 χρόνια

Στα… όριά του βρίσκεται το Κοιμητήριο «Κούκος». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 50 ταφώνες κενοί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικών Κοιμητηρίων Γιώργο Σουίπα. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι από Δευτέρα -καιρού επιτρέποντος- θα ξεκινήσουν οι μονομερείς εκταφές νεκρών που είναι θαμμένοι έως και 12 χρόνια τόσο στον «Κούκο» όσο και στα υπόλοιπα περιφερειακά κοιμητήρια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο τελευταίο… καμπανάκι του Δήμου Βόλου, προκειμένου οι συγγενείς των νεκρών να φροντίσουν για την εκταφή των προσφιλών τους προσώπων, ελάχιστοι ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν.

Λιγοστοί πέρασαν την πόρτα των γραφείων του «Κούκου» για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και να προχωρήσουν στην εκταφή των νεκρών τους. Παρά τη μείωση των τελών εκταφής έως και 20% αλλά και τις ευκολίες για αποπληρωμή των χρεών σε δόσεις που παρέχονται πλέον από το Δήμο Βόλου, οι περισσότεροι εξακολουθούν να αφήνουν τους νεκρούς τους θαμμένους.

Αυτό έχει δημιουργήσει… ασφυξία στο κοιμητήριο του Κούκου, όπου έχουν απομείνει μόλις 50 θέσεις κενές. «Θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά πριν υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Σουίπας.

Στο πλαίσιο αυτό, από Δευτέρα ξεκινούν μονομερείς εκταφές. «Εάν ο καιρός το επιτρέψει θα ξεκινήσουμε μονομερείς εκταφές με βάση τα όσα προβλέπονται», σημείωσε ο αντιδήμαρχος. Οι εκταφές θα ξεκινήσουν από τις περιπτώσεις των νεκρών που μένουν ενταφιασμένοι έως και 12 χρόνια και στη συνέχεια θα φθάσουν έως τον Οκτώβριο του 2011.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, προβλέπεται εφόσον οι συγγενείς δεν μεριμνήσουν για την εκταφή των νεκρών τους και εφόσον δεν έρθουν σε επικοινωνία με την υπηρεσία του Κοιμητηρίου, να γίνονται μονομερείς εκταφές.

Τα οστά του ενταφιασθέντος, μετά την ανακομιδή, φυλάσσονται επί ένα χρόνο στο οστεοφυλάκιο και, μετά την πάροδο του ενός έτους, εφόσον δεν υπάρξει αναζήτηση από συγγενικά πρόσωπα, γίνεται η εναπόθεσή τους στο χωνευτήρι.

Οπως είναι γνωστό, 595 νεκροί παραμένουν ενταφιασμένοι στα κοιμητήρια του Δήμου έως και 12 χρόνια. Ανάμεσά τους 18 παιδιά εκ των οποίων τέσσερα αβάπτιστα. Η λίστα με τους ενταφιασμένους ξεκινά από το 2002, 12 χρόνια πριν δηλαδή και φθάνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Οι περισσότεροι «κατειλημμένοι» επί χρόνια ταφώνες, εντοπίζονται στον «Κούκο». Περί τους 495 νεκρούς φιλοξενεί το Κοιμητήριο, ήδη από το 2002. Επιπλέον 18 παιδιά είναι επίσης θαμμένα στον Κούκο επί σειρά ετών. Ανάμεσά τους τέσσερα αβάπτιστα που ενταφιάστηκαν το 2002, το 2003, το 2004 και το 2005 αντίστοιχα. Υπάρχουν επίσης και τέσσερις νεκροί ενταφιασμένοι σε ισάριθμους οικογενειακούς τάφους. Στα περιφερειακά κοιμητήρια Φυτόκου, Ν. Παγασών, Μελισσατίκων, Γλαφυρών, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου, άλλοι 75 νεκροί έχουν ξεχαστεί ακόμη και από το 1999.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου