ΤΟΠΙΚΑ

Εμπλοκή στο διαγωνισμό του ΟΛΒ για το ISPS λόγω εκκρεμοτήτων στα δικαιολογητικά

εμπλοκή-στο-διαγωνισμό-του-ολβ-για-το-isps-62216

Η Επιτροπή Παρακολούθησης απέρριψε τις εταιρείες

Σε καθυστερήσεις συγκριτικά με το χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ κινδυνεύει να μπει το έργο «Εγκατάσταση και λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Ασφαλείς Λιμένος Βόλου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κώδικα ISPS», που αποβλέπει στη βελτίωση εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το λιμάνι και την αυτοματοποίηση σχετικών διαδικασιών με την ηλεκτρονικοποίησή τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του διαγωνισμού, που διενεργεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, δεν έχουν καταθέσει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Το πόρισμα της Επιτροπής που εξέτασε τους φακέλους αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΒ, που συνέρχεται την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή παρακολούθησης του διαγωνισμού απέρριψε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό από τα επόμενα στάδια. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΒ θα κληθεί να συζητήσει το πόρισμα της Επιτροπής και να επικυρώσει ή όχι την απόφασής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής στηρίζεται στις εκκρεμότητες που προέκυψαν ότι υπάρχουν σχετικά με τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

Η διαδικασία προβλέπει την κατάθεση ενστάσεων από μέρους των εταιρειών, η έκβαση των οποίων θα κρίνει και την εξέλιξη της δημοπράτησης του έργου.

Συγκεκριμένα, εάν οι ενστάσεις γίνουν δεκτές, τότε ο διαγωνισμός θα περάσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, αν όχι, τότε θα πρέπει να γίνει επαναδημοπράτηση του έργου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΒ ανάλογα με τις εξελίξεις θα εκτιμήσει πως θα κινηθεί, ίσως και με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα προβλέπει καινούργιους όρους και προϋποθέσεις.

Γεγονός πάντως θεωρείται ότι οι εξελίξεις παρεκκλίνουν τη δημοπράτηση του έργου από το χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ. Το έργο της αναβάθμισης του λιμανιού του Βόλου με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, την ασφάλεια των πλόων, την εξυπηρέτηση των τουριστών αλλά και την καλύτερη διακίνηση των εμπορευμάτων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό τον περασμένο Ιούνιο.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.195.191 ευρώ και φέρει τον τίτλο «Εγκατάσταση και λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Ασφαλείας Λιμένος Βόλου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κώδικα ISPS.

Με βασικό κριτήριο σχεδιασμού τη δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας εντός του λιμένα όπου θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, το σύνολο των πληροφοριών ασφαλείας, το έργο περιλαμβάνει: Φυλάκιο Κεντρικής Πύλης/ Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας (ΚΕΑ), Φυλάκιο Προβλήτα Νο3, Σύστημα επιτήρησης με κάμερες, συστήματα επικοινωνίας με φυλάκια, ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ελέγχου πρόσβασης, ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων, περιφράξεις, θύρες, εισόδου – εξόδου οχημάτων, υπερυψωμένη πλατφόρμα ελέγχου φορτηγών οχημάτων, προκατασκευασμένα στηθαία σκυροδέματος τύπου Jersey, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό – κόμβοι διανομής – καλωδιώσεις.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία φυσικών και ηλεκτρονικών συνθηκών ασφαλείας όπως ορίζονται από τους διεθνείς ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες ασφαλείας και ειδικότερα του Κανονισμού (ΕΚ) 725/2004 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/65 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων των λιμενικών εγκαταστάσεων και των λιμένων σύμφωνα με το Ν. 3622/07.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου